Epidemiológ z Čiech varuje! Povinné očkovanie nemá zmysel
06 | 01 | 2022 I Gabriela Fedičová

"Povinné očkovanie nemá zmysel, vakcína vyprchá, kolektívna imunita nie je," hovorí český epidemiológ a vakcinológ Jiří Beran, ktorý sa ostro vymedzil proti povinnej vakcinácii vybraných profesijných skupín.

Súvisiacu hrozbu prepustenia z práce tých, ktorí by sa očkovať nenechali, označil za „kopnutie si do kolena“, pretože títo ľudia budú podľa Berana chýbať. Beran to podľa českého portálu idnes.cz uviedol na tlačovej konferencii Iniciatívy 21, ktorá pripravila aj petíciu.

Český epidemiológ a vakcinológ Jiří Beran je časťou odborníkov považovaný za dezinformátora, voči čomu sa podľa idnes.cz ohradil. Povinné očkovanie označil za nezmysel. Zdôvodnil to tým, že účinnosť vakcín čoraz rýchlejšie vyprcháva a kolektívu imunity, ktorú sľuboval minister zdravotníctva nie je možné podľa Berana dosiahnuť.

Beran v boji proti variante Omikrón odporučil posilniť podporu praktických lekárov, ktorí majú sledovať svojich pacientov. Odborníci majú podľa neho zabrániť tomu, aby chorí ľudia končili v nemocniciach. Podľa idnes.cz uviedol aj to, že kritériom okrem iného je aj sledovanie poklesu bielych krviniek či zmeny koagulácie krvi.

Tiež je podľa neho potrebné vykonať analýzu úmrtí. Vlani v auguste sa potvrdilo, že rizikovými faktormi pri nákaze koronavírusom sú vek nad 65 rokov, obezita, cukrovka a ischemická choroba srdca.

"Štyridsiatnik, obézny, nevie, že je rizikový," apeloval Baran na opakovanú osvetu v médiách pre ľudí, ktorí netušia, že im hrozí cesta na jednotku intenzívnej starostlivosti.

Od Matoviča nič zmysluplné čakať nemožno. Ľudia uverili dobrodruhom a pochabým avanturistom (Marián Repa)
Názor Mariána Repu (Pravda) Pred dvomi rokmi mali mnohí veľké očakávania a volili zmenu. Nádej, že sa veci pohnú dopredu, sa však veľmi rýchlo zmenila na obrovské sklamanie, konštatuje v článku Slovensko 2022: Keď chýba nádej, uverejnenom v... Čítať ďalej
05 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

V profesijných skupinách, kde má byť očkovanie povinné zaznieva odpor

"Medzi časťou pracovníkov v profesijných skupinách, u ktorých sa uvažuje, že bude zavedené povinné očkovanie proti Covid, zaznieva odpor. Vznikla petícia, ktorú podpísali tisíce ľudí. Sú medzi nimi aj policajti, hasiči, vojaci a zdravotníci," informuje idnes.cz.

Podľa Iniciativy 21 je medzi nimi iba minimum falošných podpisov, pretože signatári sa priebežne preverujú. Tí, ktorí sú označení ako anonymní, nechcú meno zverejňovať, ale podľa idnes.cz ide o reálne osoby.

Iniciatíva 21 nadviazala na otvorený list zdravotníkov a zástupcov ďalších profesijných skupín, ministrovi zdravotníctva Vlastimilovi Válkovi. Signatári žiadujú, aby očkovanie bolo naďalej dobrovoľné.

Imunologička a členka Združenia mikrobiológov, imunológov štatistikov Zuzana Krátka povedala, že nevidí prínos očkovania, pokiaľ človek chorobu prekonal. Vidina troch dávok je podľa nej neprijateľná.

Krátka už v minulosti v rozhovore pre idnes.cz upozornila, že medzi odmietačmi očkovania sú napríklad ľudia, ktorí nákazu koronavírusom prekonali v čase, keď očkovanie nebolo k dispozícii a sú preukázateľne bezpeční.

„A my sa ich budeme zbavovať? Keď Covidom ochorie aj väčšina ich kolegov, ktorí sú očkovaní a ktorých imunita na Omikrón nestačí? Je to absurdná situácia hodná Švejka,“ podotkla.

Krátka dodala, že Iniciatíva 21 má tímy právnikov, ktoré sú pripravené podávať žaloby spochybňujúce platnosť rozviazania pracovného či služobného pomeru.

"Právnik Henrich Rajchl vyzval ministra Válka, aby neotáľal do polovice februára s oznámením, ako nakoniec vyhláška o očkovaní bude vyzerať. Minulá vláda ju zmenila a zahrnula do povinného očkovania aj seniorov," píše idnes.cz.

Politológ a historik: Smiešny je minister obrany a všetci jemu podobní!
"Naďovi brigádnici z Infosecurity.sk vytvorili rebríček najsledovanejších politikov na Slovensku. Problém je, že im neviem vysvetliť, že už druhý rok nie som v politike," píše Eduard Chmelár na sociálnej sieti. Ministrovi obrany a jemu podobným... Čítať ďalej
03 | 01 | 2022 | Gabriela Fedičová

Hrozí kolaps IZS

Rajchl varoval pred kolapsom integrovaného záchranného systému, pretože podľa neho hrozí, že kvôli povinnému očkovaniu ho môže opustiť až tisíce zamestnancov.

„Prvou obeťou Covidu bolo racionálne myslenie,“ podotkol okrem iného Rajchl, ktorý pripomenul, že v minulosti sa „vedome šírili dezinformácie," že očkovaní ľudia sú bezinfekční.

Zástupkyňa Iniciatívy 21, kardiologička Jana Gandalovičová, tiež považuje za hlavné riziko, ktoré spôsobuje vážny priebeh Covidu, obezitu.

Označila postupné rozširovanie vekových skupín, ktorým je podávaná vakcína, za salámovú metódu. Kritizovala „lavínu“ nezmyselných rozhodnutí zo strany úradov. Uviedla, že to, čo bolo v minulosti označované za protivakcinačné dezinformácie, sa teraz stáva pravdou.

Upozornila na pretrvávajúcu diskrimináciu neočkovaných, ktorí nesmú konzumovať v reštauráciách. „Deti nemôžu športovať, do krúžkov,“ uviedla.

Na konferencii boli prítomní aj iní, vrátane signatárov Deklarácie pracovníkov integrovaného záchranného systému.

Zdravotná sestra Eva Peterková varovala pred odchodmi ľudí zo zdravotníctva z dôvodu, že čoskoro nebudú spĺňať zdravotné podmienky pre svoju prácu.

Konateľka domova pre seniorov Wágnerka, Hana Dufková Spoladore, upozornila, že avizovaný odchod jedného percenta zamestnancov opatrovateľských domov bude pre odbor stratou. Sama odhadla, že ľudí by odišlo viac.

Podplukovník Polície ČR Marek Kopecký spochybnil nutnosť povinne očkovať členov ozbrojených zložiek s tým, že ide väčšinou o fyzicky zdatných jedincov, ktorí sa o svoje zdravie starajú a očkovanie nepotrebujú.

Tomáš Nemec z Hasičského záchranného zboru tiež povinnosť spochybnil. Uviedol, že zo štatistického hľadiska hasiči nezaťažujú české zdravotníctvo.

Poručíčka Martina Koďousková z Armády ČR odmietla, že by vojaci mohli byť považovaní za rizikovú skupinu. Každý rok sa podrobujú podrobným zdravotným prehliadkam. "Ak bude dnes schválená povinná vakcinácia pre niektoré profesijné skupiny, o rok to bude pre naše deti," varovala.

"Koďousková tiež uviedla, že zaočkovanosť medzi vojakmi je vysoká. Mnohí z nich sa už nechcú očkovať tretíkrát," informuje idnes.cz.

Veštica Vanga opäť aktuálna (Video) | Hlavný Denník (hlavnydennik.sk)

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.