Krajniakov rezort v problémoch. Dve pracovníčky vzaté do väzby pre podvod vo výške takmer 14 miliónov eur
04 | 01 | 2022 I Gabriela Fedičová

Kauza, ktorá vypukla v októbri a takmer stála hlavu ministra práce sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka (Sme rodina) je v štádiu riešenia. Na schránkové firmy v zahraničí, ktoré brali pandemickú podporu zo Slovenska medzi prvými upozornilo Investigatívne centrum Jána Kuciaka (ICJK). Dnes sú úradníčky z Pezinka vo väzbe, podľa denníka SME žili nad pomery a podvod s pandemickou pomocou odhalila malá chyba.

Úrad práce v Pezinku mal dostať informácie od Štátnej pokladnice. Tá upozornila na to, že číslo účtu jednej zo schránkových firiem nesedí.

"Prišla na to Fio banka. Keď sa na papiere k tejto firme pozreli bližšie, zistili, že úradníčky pri vyplatení pomoci tejto firme obišli pravidlá," vyplýva podľa SME z väzobného uznesenia Špecializovaného trestného súdu.

Kým ICJK písali o 28. schránkových firmách, ktorým z ústredia práce v Pezinku posielali milióny eur a celkovo mohlo podľa ich zistenia ísť až o 24 miliónov eur. V auguste 2021 minister práce sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak informoval o hĺbkovej kontrole, ktorá následne odhalila, že podozrivých je 85 firiem.

Má ísť o konanie štyroch úradníčok z Pezinka, z ktorých sú dve vo väzbe. 

Z uznesenia, ktoré je v anonymizovanej podobe a ktoré má k dispozícii denník SME vyplýva, že obvinené boli zvyknuté na vysoký životný štandard, na ktorý si mohli zarábať trestnou činnosťou. "Mali si najmä na iné osoby nakúpiť drahé motorové vozidlá, pričom odhalením možnej trestnej činnosti a ukončením pracovného pomeru mali prísť o príjem,“ uvádza denník SME z uznesenia v anonymizovanej podobe.

Chystá sa štátna moc zapchať nepohodlným ústa?
Rezort ministertva vnútra prichádza s novým nápadom. Na sociálnej sieti burcuje: "Poď brániť demokraciu proti cudzím vplyvom a manipuláciám! A zriaďuje novú organizáciu, Centrum boja proti hybridným hrozbám MV SR. Hľadajú sa noví zapálení a... Čítať ďalej
04 | 01 | 2022 | Gabriela Fedičová

Tvrdenie úradníčky nepotvrdili ďalší zamestnanci

Vypovedal aj šéf úradu práce v Pezinku Jozef Hupka, ktorý uviedol, že firmy museli žiadosť o pandemickú pomoc elektronicky, no v prípade schránkových firiem šlo len o žiadosti na papieri a do systému mali byť nahraté ručne, z čoho vyplýva, že nesplnili podmienku na vyplatenie pandemickej pomoci.

Žiadosti, ktoré boli nahraté ručne mala podľa SME doniesť a rozdeliť trom úradníčkam jedna z úradníčok, ktorá bola organizátorkou vyplácania pomoci fiktívnym firmám priamo na úrade v Pezinku, ale ako informuje SME je možné, že aj ona je len pešiakom.

Následne boli firmám prevedené peniaze, ktoré sa do dvoch dní predviedli na iný účet, alebo si ich vybrali z bankomatov a celkovo má ísť o sumu 13,7 milióna eur, čo podľa SME predstavuje aj doposiaľ vzniknutú škodu.

Tvrdenie úradníčky, ktorá žiadosť priniesla a podľa ktorej malo ísť o bežný postup podľa platnej metodiky, v rámci ktorého si niekedy žiadosti preberali úradníčky na chodbe od podnikateľov a dávali ich do škatúľ na prízemí a na chodbe, podľa SME nepotvrdili ďalší zamestnanci. 

Peniaze v sume 1250 eur, ktoré u nej našli pri prehliadke mala mať odložené na vianočné oslavy a vkladový lístok na 4980 eur mala podľa SME nájsť pri prechádzke s deťmi na parkovisku deň pred vykonanou domovou prehliadkou.

Sudca NS P. Štift bol PROTI prepusteniu T. Gašpara z väzby
Traja sudcovia senátu Najvyššieho súdu rozhodovali o tom, či predĺžiť v kauze Očistec väzbu bývalému policajnému prezidentovi Tiborovi Gašparovi, exriaditeľovi NAKA Petrovi Hraškovi a bývalému šéfovi protikorupčnej jednotky Róbertovi Krajmerovi.... Čítať ďalej
04 | 01 | 2022 | Gabriela Fedičová

Jedna z obvinených úradníčok spolupracuje a vypovedá proti organizátorke

Medzi dôkazové materiály patria aj listiny, ktoré našli u obvinených a ktoré chýbajú vo zväzkoch úradu práce v Pezinku a týkajú sa schránkových firiem.

Jedna z obvinených úradníčok spolupracuje a vypovedá proti organizátorke. 

Rozpor medzi výpoveďami vidí podľa SME aj jeden z obhajcov jednej z úradníčok, Milan Žoldoš, ale nezastáva názor, že ide o priznanie.

Organizátorka a jedna z úradníčok sú vo väzbe, aby neovplyvňovali svedkov a nemohli pokračovať v trestnej veci.

Pri úradníčke, ktorá priniesla obálku, hrozí aj to, že by mohla ujsť. "Spolu s manželom z Pakistanu žila 18 rokov vo Veľkej Británii a má tam teda zázemie," píše SME. 

Sudca Mazúch v uznesení podľa SME píše aj to, že existuje podozrenie, že ide o zločineckú skupinu, ktorá je oveľa väčšia a mohla fungovať dlhodobo.

Dôvod PREČO hromadné testovanie nemá zmysel (Peter F. Mayer)
Názor Petra F. Mayera (TKP) Na začiatku bol „nový“ koronavírus. Mainstreamové médiá neustále zdôrazňovali slovo „nový“. Na druhej strane odborníci ako Wolfgang Wodarg od začiatku poukazovali na to, že 15 až 20 percent infekcií každú zimu... Čítať ďalej
04 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.