Oddnes sú plastové fľaše a plechovky zálohované
01 | 01 | 2022 I TASR/Ivan Brožík

Na Slovensku sa začína zálohovanie plastových fliaš a plechoviek. Týka sa len obalov s označením "Z – Zálohované". Vracať sa majú nestlačené, nepoškodené a fľaše aj s vrchnákom.

Agentúra TA SR informuje, že "výška zálohy bude jednotná pre plastové fľaše aj plechovky, a to 15 eurocentov. Zálohu podľa Správcu zálohového systému spotrebiteľ zaplatí pri kúpe nápoja, pri vrátení obalu ju dostane v plnej výške naspäť, pričom ju môže využiť na zľavu z ďalšieho nákupu, alebo si vybrať hotovosť.

Pozor na "Z"

"Zálohované fľaše a plechovky budú podľa správcu označené veľkým písmenom "Z" v šípkach. Bude v blízkosti čiarového kódu spolu s textom "zálohované".

Čo sa zálohuje

Zálohovať sa majú všetky jednorazové obaly na nápoje z plastu a kovu s objemom od 0,1 do troch litrov. Pôjde o sýtené sladené nápoje, nesýtené sladené nápoje, minerálne vody, pramenité vody, dojčenské vody, ochutené vody, ovocné šťavy, nektáre, ovocné nápoje, ľadové čaje, športové nápoje, energetické nápoje, pivo, cider, perry, radler a ovocné víno. Správca zároveň poukazuje, že výnimkou budú obaly od mlieka, sirupov a tvrdého alkoholu.

Kedy povinné a kedy dobrovoľné

Podľa správy TA SR správca uviedol, že pre predajne väčšie ako 300 štvorcových metrov je zavedenie zálohovania povinné, pre menšie obchody je dobrovoľné. Priblížil, že prevádzky budú mať na výber, aký typ odberu zálohovaných obalov si zvolia a aký sa im oplatí. Môžu si vybrať automatizovaný odber cez zálohomat, poloautomatizovaný alebo ručný zber, ktorý urobí predavačka pri pokladni pomocou špeciálneho ručného skenera.

Cieľom zálohového systému je podľa správcu vyzbierať 90 percent nápojových obalov, aby sa mohli recyklovať, použiť pri výrobe nových obalov a nekončili voľne pohodené v prírode alebo v spaľovni.

Predpoveď Baby Vangy na rok 2022: Prídu mimozemšťania! My ich tu máme už od roku 2020
Slovensko ako prvé na svete zaznamenalo prítomnosť mimozemšťanov! Slepá Bulharka, ktorá je u našich čitateľov veľmi obľúbená, predpovedala na rok 2022 príchod mimozemšťanov na našu planétu. My ich tu však máme už skoro dva roky! Jasnovidka Vanga... Čítať ďalej
01 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

_________________

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.