Netýrajte v rámci kratochvíle na Silvestra zvieratá!
28 | 12 | 2021 I TA SR/Ivan Brožík

Používanie zábavnej pyrotechniky škodí spoločenským a voľne žijúcim zvieratám, ako aj zvieratám v zoologických záhradách. Môže mať až smrteľné následky. Občianske združenie Sloboda zvierat a Zoologická záhrada Bratislava preto vyzývajú ľudí na rozumnú ohľaduplnosť.

Apelujú na Bratislavčanov, aby sa pri oslavách nového roka vyhli používaniu svetlíc či petárd. TASR o tom informovala Alexandra Ritterová z bratislavskej ZOO.

Na čo by sa nemalo zabudnúť

„Počas osláv Silvestra trápia najmä nosorožce, kengury, antilopy, žirafy či primáty rôzne tráviace problémy spôsobené stresom a úzkosťou. Reakciou na stresovú situáciu môže byť aj snaha o únik, pričom môže dôjsť k vážnemu zraneniu, napríklad nárazom do oplotenia. To sa stalo v minulosti osudným aj samici lamy krotkej, ktorá na následky nárazu uhynula," vysvetlila vedúca zoologického oddelenia Silvia Pirošková.

Smutné dôsledky

"Zárukou bezpečia zvierat nie je podľa Piroškovej ani zatvorenie v chovnom zariadení. U šimpanzov dochádza napríklad k útokom na vlastných členov. V ďalších dňoch po ohňostroji sa môžu zvieratá báť vyjsť do vonkajších výbehov a nespolupracovať s chovateľmi aj napriek tomu, že ich dôverne poznajú."

Strážte si vašich psíkov a mačky

Predsedníčka Slobody zvierat Pavla Dugovičová tvrdí, že každý rok evidujú v útulku zvieratá, ktoré sa zatúlali svojim majiteľom. "Šťastné konce majú tie, ktorých majitelia dali označiť mikročipom, a tak sa môžu bezprostredne vrátiť do svojho domova. Bohužiaľ, množstvu zvierat nevieme pomôcť. Zväčša sa stávajú obeťami dopravným prostriedkov. Na hluk z petárd trpia aj zvieratá v útulkoch. Posledné roky máme tiež veľké obavy z lampiónov šťastia, ktoré môžu veľmi jednoducho spôsobiť požiar," skonštatovala.

Na dodržiavanie nariadenia o používaní pyrotechniky budú v okolí zoologickej záhrady i útulku Slobody zvierat dohliadať i hliadky bratislavskej mestskej polície. Stratené či zranené psy a mačky je potrebné hlásiť na jej linku. Pre záchranu voľne žijúcich zvierat je potrebné kontaktovať záchranné stanice spadajúce pod Štátnu ochranu prírody SR. Informuje TA SR.

Nefňukajte a niečo s tou debilnou vyhláškou robte! Odkázal ,,šéf Tatier" bývalému poslancovi OĽaNO
Toto nemal robiť! Nezaradený poslanec a odídenec z klubu OĽaNO Ján Krošlák skritizoval opatrenia vlády týkajúce sa hotelových reštaurácií. Zjavne však ani netuší, čo vyžaduje vyhláška. Tá, za ktorú zodpovedá jeho bývalá partaj! Tak mu to vysvetlil... Čítať ďalej
27 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

____________________

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.