TAKTO sa cítia zdravotné sestry v práci počas Vianoc
25 | 12 | 2021 I Gabriela Fedičová

Vianočné prianie a emotívny odkaz zverejnila na sociálnej sieti Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA). "Byť sestrou, či pôrodnou asistentkou počas vianočného obdobia je niekedy náročné. Spolu s nami to majú ťažké aj mnohí pacienti, ktorí by tieto najkrajšie sviatky v roku chceli stráviť tradične doma s rodinou v príjemnej vianočnej atmosfére," píšu.

Zdravotné sestry a pôrodné asistentky napísali, že sa snažia pacientom počas vianočných sviatkov podľa svojich najlepších schopností vynahradiť to, že nemôžu byť s rodinami, pretože práve Vianoce sú podľa nich pre pacientov chvíle, ako keby uviazli v čase.

"Čeliť emóciám, ktoré so sebou prinášajú sviatky je pre mnohých ťažká, dlhá a strastiplná cesta k uzdraveniu a to aj vtedy, aj je uzdravenie nedosiahnuteľným cieľom. Nádej nám však dáva silu prekonávať prekážky a bojovať aj v čase, kedy je boj predom prehratý," píšu.

Sestry sú podľa nich na to, aby pomohli s fyzickým uzdravením, ako aj s duševným a duchovným uzdravením.

"Niekedy môže byť zdravie pacienta hlboko ovplyvnené práve pozitívnym prístupom alebo povznášajúcim momentom. Počas vianočných sviatkov návštevy priateľov a rodiny pomáhajú udržať pozornosť pacienta v pozitívnom naladení. Mnohé charitatívne organizácie venujú hračky a darčeky dospelým a deťom, ktorí budú tráviť sviatky v nemocnici," vysvetľujú.

Mesík-Kamenský, očkovanie Jezuliatka
"Európske a americké Vianoce 2021." Píše vo svojom extrémne krátkom statuse na sociálnej sieti Juraj Mesík. "Kamenský v Pravde." Tak začal status Juraj Mesík. Vysvetlenie nájdete na konci textu. Správa z tlače "Spustili registráciu na očkovanie... Čítať ďalej
25 | 12 | 2021 | Ivan Brožík

Aj zdravotné sestry to majú počas Vianoc ťažšie, ako počas bežných dní

"Možno sa zdá, že sme my sestry a pôrodné asistentky psychicky tak odolné, že prežiť sviatky bez vlastnej rodiny v práci zvládame tak ako každý iný deň v práci. Pravda je taká, že sme ľudia ako všetci ostatní. Keď na Vianoce opúšťame naše rodiny a ideme do práce, cítime sa ako keby sme odchádzali na dlhú cestu niekde veľmi ďaleko. Pociťujeme smútok, možno aj hnev a rozhorčenie," zverejňujú svoje pocity.

Aj na nich podľa príspevku na sociálnej sieti dopadá emócia sviatkov, ich tradície, rituály, ktoré sú súčasťou našich životov od našich útlych spomienok. "Práve v tomto období sa môžeme cítiť odstrčení od týchto emócií a tradícií. Preto sa mnohé sestry a pôrodné asistentky snažia vytvoriť atmosféru Vianoc v práci v spoločnosti svojich kolegov a pacientov, ktorí im nahrádzajú ich vlastné rodiny," píšu.

Vianoce vždy nie sú len o pokoji a radosti! Toto sú najhoršie udalosti, ktoré sa stali v tomto období
Vznik Ku-klux-klanu či ničivé katastrofy. Hoci sa Vianoce už tradične označujú ako sviatky lásky a pokoja, ani v tomto období nebol mier, láska a pokoj zaručený. Zlo, rovnako tak ako smrť, nikdy neoddychuje. Vybrali sme pre vás niektoré z... Čítať ďalej
25 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Ťažšie to počas Vianoc zažívajú aj rodiny zdravotných sestier

Podobné pocity podľa nich zažívajú aj ich rodiny. "Nemať na Vianoce pri sebe rodiča, súrodenca, či starú mamu môže byť frustrujúce. Preto pripravujeme svoje rodiny na to, že sviatky nestrávime spoločne. Vytvárame si s nimi atmosféru toho, že Vianoce sú sviatkom rozdávania a my sa spoločne s vlastnými rodinami rozdáme tým, ktorí ochoreli. Našou službou v práci dávajú aj naše rodiny kus zo seba pre tých, čo to potrebujú. Práca na Vianoce teda môže byť náročná, ale aj krásna. Ak by sme to, čo robíme, nemilovali, nerobili by sme to. Sestry majú akýsi dar. Môžeme niekomu urobiť život lepším, aj keď len na tie najkratšie chvíle," vysvetľujú ďalej.

"Byť sestrou na Vianoce je naozaj výnimočné a výnimoční ste aj Vy, naši pacienti. Prajeme všetkým zdravie, lásku, spolupatričnosť, porozumenie a súcit," dodávajú v závere. 

https://www.hlavnydennik.sk/2021/12/21/cena-plynu-lame-rekordy-nadisiel-cas-na-fusaky

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.