Žilina: V nemocnici na Štedrý deň pripravia 100 kíl zemiakového šalátu
24 | 12 | 2021 I Ivan Mihale/tasr

Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) Žilina pripraví na Štedrý deň pre pacientov vianočné menu, v rámci ktorého spotrebujú sto kilogramov zemiakového šalátu. Vedenie nemocnice pripravilo program aj pre zamestnancov, na druhý sviatok vianočný organizuje Štefanský putovný punč.

Ako uviedol riaditeľ FNsP Žilina Eduard Dorčík, v nemocnici sa každoročne usilujú, aby mohlo Vianoce stráviť doma čo najviac pacientov. Hospitalizovaných pacientov, ktorí chcú a ktorým to ich zdravotný stav umožňuje, sa snažia prepustiť do domácej liečby, aby mohli prežiť sviatky s rodinami. "Nie vždy sa to však dá, pretože máme u nás mnoho akútnych prípadov. Personálne musíme pokrývať starostlivosť nielen v rámci stálych oddelení, ale tiež v COVID pavilóne. Preto zdravotníci i nezdravotníci ostávajú v službách aj počas sviatkov," priblížil.

Okrem zdravotníckych oddelení je v nemocnici nonstop zabezpečená pohotovostná prevádzka technických úsekov a celodenná príprava stravy v kuchyni. Podľa riaditeľa nebudú chýbať vyprážané filé a zemiakový šalát. "Na Štedrý deň servírujeme pacientom a zamestnancom v službe tradičnú sviatočnú večeru. Chystáme klasický majonézový šalát, ale keďže mnoho pacientov musí dodržiavať diétne obmedzenia, robíme tiež ľahšiu verziu bez majonézy, len so zeleninou a diétnym filé," priblížil Dorčík.

Prejdite sa dnes po Betlehemské svetlo- poradíme, kam
"Ľudia si môžu dnes, počas Štedrého dňa odpáliť Betlehemské svetlo v desiatkach lokalít po celom Slovensku. Skauti ho tento rok pre pandémiu nebudú tradične roznášať po domácnostiach. Miesta, kde je možné si svetlo odpáliť, nájdu ľudia na... Čítať ďalej
24 | 12 | 2021 | TASR/ Ivan Brožík

Pre zamestnancov, ktorí strávia štefanskú nedeľu v práci, tento rok otvoria novú tradíciu tzv. putovného punču. Pozvali ľudovú hudbu, ktorá zahrá na štyroch miestach v areáli. "Na každej zastávke načapujeme kolegom vynikajúci vianočný punč. Samozrejme, nealkoholický," doplnil riaditeľ FNsP Žilina.

Štefanské "punčovanie" sa podľa jeho slov začne o 10.00 h pred pavilónom Liečebne dlhodobo chorých (COVID pavilón). Spolu s ľudovou hudbou sa organizátori presunú medzi očný a detský pavilón, následne k pavilónu chirurgie, urgentnému príjmu a záverečným miestom bude nové parkovisko za pavilónom gynekológie a pôrodníctva.

Stropkov: Po takmer dvoch rokoch otvorili zrekonštruovaný zimný štadión
Po takmer dvoch rokoch môžu Stropkovčania vykorčuľovať na plnohodnotnú ľadovú plochu. Na Štedrý deň mesto otvorilo zrekonštruovaný zimný štadión. Ako TASR informoval hovorca Stropkova Peter Novák, v piatok je korčuliarom prístupný do 15.00... Čítať ďalej
24 | 12 | 2021 | Ivan Mihale/tasr