Washington Post: Moskva plánuje v konflikte s Kyjevom ofenzívu so 175 000 vojakmi
06 | 12 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Podľa amerických médií plánuje Rusko v konflikte s Ukrajinou ofenzívu, do ktorej by sa malo zapojiť 175 000 vojakov. Malo by sa tak stať už na budúci rok, píše epochtimes.de.

Ako informoval denník Washington Post s odvolaním sa na vysokého predstaviteľa americkej vlády, plány Moskvy vraj zahŕňajú „rozsiahle presuny stovky práporov taktických formácií, ktorých počet sa odhaduje na 175 000 vojakov, spolu s tankami, delostrelectvom a vybavením".

Pentagón sa k tejto správe nevyjadril. Ministerstvo však uviedlo, že je „hlboko znepokojené náznakmi, že Rusko plánuje agresívne kroky proti Ukrajine". Washington „naďalej podporuje deeskaláciu v regióne a diplomatické riešenie konfliktu na východe Ukrajiny", - uviedol hovorca Pentagónu Tony Semelroth.

Ruské sily v súčasnosti sústreďujú na štyroch miestach. Na nasadení sa má podieľať 50 taktických bojových skupín, ako aj tanky a delostrelectvo. Washington Post sa odvolával na nemenovaný dokument amerických spravodajských služieb. Podľa neho majú pohyby smerom k hraniciam a od hraníc maskovať taktické akcie a podnecovať neistotu.

Pentagón skúma správy o pohybe ruských vojsk. Kyjev si nič nevšimol
Satelitné zábery ukazujú konvoje nákladných áut naložených tankami a raketami na juhozápade Ruska - na ceste k ukrajinským hraniciam. Kyjev tvrdí, že si prípadné nasadenie nevšimol. Teraz sa do toho zapájajú aj USA, píše nemecký Der... Čítať ďalej
03 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Moskva to dementovala

Vzhľadom na masívne rozmiestnenie ruských síl na hraniciach s Ukrajinou už dlho panujú obavy, že Rusko by mohlo zaútočiť na susednú krajinu. Moskva príslušné obvinenia odmieta. Kremeľ zas obviňuje Ukrajinu, že sa nechala vojensky vyzbrojiť Západom, a odsudzuje vojenské manévre NATO v blízkosti ruských hraníc.

Ukrajina sa obáva útoku zo strany Ruska. „Najpravdepodobnejší čas na prípravu eskalácie je koniec januára," - povedal ukrajinský minister obrany Oleksij Rešnikov. Ukrajinská rozviedka podľa neho v súčasnosti analyzuje všetky možné scenáre, dodáva epochtimes.de.

(Medzititulok red. HD.)

Putin prisľúbil Lukašenkovi podporu proti pokusom o "zasahovanie" zo zahraničia"
Ruský líder Vladimír Putin ubezpečil bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka o podpore proti pokusom o „zasahovanie" zo zahraničia, píše epochtimes.de. „Spoločne sa postavíme proti všetkým pokusom o zasahovanie do vnútorných záležitostí našich... Čítať ďalej
08 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme Vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – facebook. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Redakcia HD.