Ekonomickí analytici kritizujú 500 eur-ové poukážky. Čo hovoria?
06 | 12 | 2021 I Gabriela Fedičová

Klub ekonomických analytikov kritizuje 500 eurové poukážky, ktoré navrhol minister financií Igor Matovič. „Dobrou praxou by bolo, aby štát v podobných prípadoch jasne komunikoval ciele, ktoré chce dosiahnuť, a analyzoval alternatívne možnosti a výšku sumy, ako ich dosiahnuť čo najefektívnejšie, napríklad cez hodnotu za peniaze,“ uviedol podľa portálu Dnes24.sk Klub ekonomických analytikov (KEA). Aké sú ich ďalšie výhrady?

Očkovacie poukážky, ktoré by mali byť výmenou za zaočkovanie by mali dostať podľa Matovičovho návrhu seniori nad 60 rokov. Podľa ekonomických analytikov sú neefektívne a nepomôžu ani očkovaniu a ani živnostníkom a podnikateľom. KEA tvrdí, že suma je príliš vysoká a bola stanovená bez potrebnej analýzy.

V. Lengvarský navrhne predĺžiť lockdown do 16. decembra
Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) navrhne vláde predĺžiť tzv. lockdown do 16. decembra. Po tomto termíne by sa mohli otvoriť všetky obchody, a to pre očkovaných a po prekonaní ochorenia COVID-19. Esenciálne obchody by... Čítať ďalej
06 | 12 | 2021 | Ivan Mihale/tasr

Poukážky budú neefektívne

V pondelok KEA na základe rýchleho prieskumu medzi svojimi členmi uviedol podľa portálu Dnes24 aj iné. Štát by podľa analytikov mal dopredu zverejniť, čo bude považovať za úspech a čo nie. Hlavné ciele podľa nich nebudú naplnené. To, žeby mohli byť poukážky efektívne pripúšťa iba necelých 20 % ekonómov z klubu ekonomických analytikov. 

Štát by podľa nich mal vopred zverejňovať aj kritériá, na základe ktorých bude dané opatrenie považovať za úspech či neúspech. "Aj keď časť členov vníma, že sme sa už v súčasnosti dostali pod časový tlak, prevažuje názor, že dôkladnejšia analýza je aj v tejto situácii dôležitejšia ako rýchlosť riešenia," píše portál 24Dnes reakciu KEA.

KEA je občianskym združením, ktoré má 56 členov a pozostáva z ekonomických analytikov z bánk, mimovládnych inštitúcií či verejného sektora. Ambíciou KEA je zvýšiť kvalitu ekonomickej diskusie na Slovensku a podporiť presadzovanie rozumnej hospodárskej politiky.

Ján Čarnogurský posiela otvorený list Eduardovi Hegerovi
"Napísal som list predsedovi vlády Eduardovi Hegerovi, ako vláda spoluzavinila, že Slovensko má nízku zaočkovanosť obyvateľov proti covidu a ako by to mohla napraviť," píše na sociálnej sieti expremiér Ján Čarnogurský. List Jána Čarnogurského... Čítať ďalej
06 | 12 | 2021 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory

"Ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme Vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – facebook. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú." Redakcia HD.