V chovnej stanici TANAP-u liečia samičku sokola s nezvyčajným zranením
02 | 12 | 2021 I Ivan Mihale/tasr

Samičku sokola myšiara s nezvyčajným zranením liečia v chovnej stanici pri Správe Tatranského národného parku (TANAP) v Liptovskom Mikuláši. Dravca prepichnutého konárom nahlásil nálezca zo Starého Smokovca. Na sociálnej sieti o tom vo štvrtok informovala Správa TANAP-u.

"Prvý pohľad na tohto nešťastníka nás skutočne vydesil, keďže konár o hrúbke ceruzky vyčnieval z jeho chrbtovej časti. S niečím podobným sme sa v praxi ešte nestretli a nedokázali si predstaviť, ako sa mohol napichnúť na tupý konár," priblížila zoologička Správy TANAP-u Erika Feriancová.

To, či došlo k zraneniu počas lovu alebo pri úniku pred predátorom, je podľa ochranárov ťažko odhadnúť. Jedinca previezli na veterinárnu stanicu, kde sa zistilo, že cudzí predmet je prepichnutý cez tkanivo v krídle. Samičke sokola myšiara poskytli prvú pomoc, no v krídle jej zostala veľká rana, ktorá potrebuje čas na vyhojenie. "Veríme, že po rehabilitácii bude môcť byť vypustená späť do voľnej prírody," dodala zoologička.

Malá Fatra: Zachovanie NP je dôležité
Zachovanie NP Malá Fatra je práve pre jeho polohu dôležité. Jednak pre šírenie biodiverzity smerom na západ, ale aj preto, že pre svoju členitosť je domovom mnohých endemitov, či už živočíšnych, alebo rastlinných. (endemit - rastlina/živočích,... Čítať ďalej
02 | 12 | 2021 | Eka Balaskova