Čo robiť po pozitívnom teste a kedy sa treba izolovať?
30 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Ste pozitívne testovaní a neviete čo s tým? Vzhľadom na to, že do platnosti vstúpili nové nariadenia, začal platiť núdzový stav, lockdown a sprísnené protipandemické opatrenia, Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR pripomína na svojich stránkach pravidlá súvisiace s domácou izoláciou a karanténou.

Zapisujte si každého, koho stretnete!

"Po pozitívnom teste by mal nakazený o tomto výsledku informovať lekára, a tiež všetky osoby, s ktorými bol v úzkom kontakte dva dni pred odberom pozitívnej vzorky, respektíve dva dni pred prvými príznakmi," opísal v tlačovej správe hlavný hygienik Ján Mikas.

Na základe platnej vyhlášky po pozitívnom teste na prítomnosť koronavírusu je nutné byť v izolácii najmenej 10 dní od odobratia vzorky alebo odo dňa objavenia sa prvých príznakov. Karanténu je možné ukončiť iba ak dotyčný v posledných troch dňoch izolácie nemal žiadne príznaky. 

Najbežnejšie príznaky

Konkrétne ide o zvýšenú teplotu, kašeľ, únavu, dýchavičnosť, stratu chuti alebo čuchu. Izoláciu je zároveň možné ukončiť až na základe rozhodnutia všeobecného lekára, ktorý zdravotný stav posúdi.

Pandemická PN od zajtra končí! Pozrite si nové pravidlá
Pandemická dávka nemocenské od 1. decembra 2021 zaniká! Upozorňuje na to na svojich webových stránkach Sociálna poisťovňa. Nové pravidlá Pandemická PN od 1. decembra 2021 končí. "Počas krízovej situácie má poistenec pri karanténe či izolácii v... Čítať ďalej
30 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Karanténa pre všetkých bez rozdielu

V prípade úzkeho kontakte s pozitívnou osobou alebo pri výskyte príznakov COVID-19 je takisto nutné ísť okamžite do karantény. To platí pre neočkované osoby, ale aj pre plne zaočkovaných ľudí a tých, ktorí ochorenie prekonali. 

S príznakmi je možné ihneď podstúpiť test. Neočkovaní ľudia, ktorí prišli do úzkeho kontaktu s osobou pozitívne testovanou v priebehu nasledujúcich dvoch dní alebo s osobou s nariadenou karanténou, sa musia takisto izolovať. Ak sú bez príznakov, test podstupujú najskôr na piaty deň od posledného kontaktu.

Kedy karanténa končí?

Karanténa sa končí v prípade, ak sa u osoby nevyskytuje ani jeden z klinických príznakov ochorenia, výsledok testu vykonaného najskôr v piaty deň od posledného kontaktu s pozitívnou osobou je negatívny a zároveň uplynulo sedem dní od posledného kontaktu.

Š. Hamran - Najväčšími porušovateľmi opatrení sú členovia Voľnej zóny
"Situácia je vážna, preto sme sa na Prezídiu PZ rozhodli komunikovať naše kroky cez médiá, Tak môžeme posúvať dôležité informácie verejnosti." Povedal to dnes na úvod tlačovej besedy Štefan Hamran, dočasný prezident Policajného zboru SR. Ľudia z... Čítať ďalej
30 | 11 | 2021 | Eka Balaskova

Končí sa tiež, ak test nebol vykonaný a počas 10 dní od posledného kontaktu sa príznaky neobjavili. Izoláciu je možné ukončiť aj uplynutím 10 dní od posledného kontaktu v prípade, ak o tom rozhodne lekár.

Bez karantény, bez testovania

Pre zaočkované osoby a tých, čo ochorenie COVID-19 prekonali platí, že ak prišli do úzkeho kontaktu s osobou, ktorá bola v priebehu nasledujúcich 2 dní pozitívne testovaná na COVID-19 alebo mala nariadenú izoláciu, do karantény ísť nemusia a nemusia sa ani testovať.

Mali by však približne týždeň sledovať svoj zdravotný stav, preventívne minimalizovať kontakt s ostatnými ľuďmi a nosiť respirátor. Akonáhle sa však u očkovanej osoby vyvinie hoci jeden z príznakov, musí ísť do karantény.

Analytik varuje: Zníženie koronavírusu bude kvôli benevolentnému lockdownu minimálne!
Home office, ktorý sa nedá porovnať s posledným lockdownom, otvorené školy a stretávanie príbuzných aj priateľov. Podľa dátového experta sú tieto tri okolnosti hlavnými dôvodmi roznášania delta variantu koronavírusu, píšu Hospodárske Noviny. Ak si... Čítať ďalej
30 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme Vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – facebook. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami do verejnosti nedostávajú. Redakcia HD.