Zákon o envirozáťažiach prezidentka vetovala
27 | 11 | 2021 I Eka Balašková

Prezidentka vetovala zákon o niektorých envirozáťažiach. Ako dôvod uviedla nejasnosti o právnej úprave a pochybnosti o súlade s Ústavou, informovali topky.sk

 

Účel a cieľ podporuje

Prezidentka deklaruje podporu účel a cieľ zákona. Verejný záujem na odstránení existujúcich environmentálnych záťaží považuje za najvyšiu prioritu. "V prípade schváleného zákona je presvedčená, že neprimeraný rozsah požadovanej finančnej náhrady od vlastníka sanovanej nehnuteľnosti neobstojí v ústavnom teste proporcionality zásahu do vlastníckeho práva," uviedli Topky.

Neuveriteľné: WHO nikdy nevyhlásila pandémiu koronavírusu, tvrdí Vítová
Koronavírus desí ľudí po celom svete už takmer dva roky. Za ten čas zomrelo na našej planéte viac ako päť miliónov ľudí. Zaujímavé však je, že medzinárodná zdravotnícka organizácia (WHO) vraj doteraz žiadnu pandémiu nevyhlásila. Vlády mnohých... Čítať ďalej
27 | 11 | 2021 | Jozef Uhlarik

Bez odbornej diskusie

Štát je podľa znenia zákona povinný od vlastníka sanovanej nehnuteľnosti, vrátane obcí, požadovať náhradu všetkých prostriedkov vynaložených na vykonanie sanácie envirozáťaže. Aj v prípade, ak títo nepriamo nezodpovedajú za vznik záťaže, či nie sú ekonomicky spôsobilí znášať tieto náklady. "Sporný článok bol do novely zákona vložený v dobrej viere poslaneckým návrhom, neprebehla však o ňom odborná diskusia. Tá by nepochybne zohľadnila aj ústavnoprávne aspekty právnej úpravy," poukazuje Čaputová.

Zákon nie je jednoznačný

Problémo zákona je podľa hlavy štátu aj jeho nejednoznačnosti. Vlastníkovi nehnuteľnosti dáva na výber, či uhradí finančnú náhradu za sanáciu záťaže alebo podpíše záložnú zmluvu. "Nie je v ňom však uvedené, ako má štát s touto záložnou zmluvou ďalej nakladať, teda kedy a či vôbec si môže štát toto záložné právo a pohľadávku uplatňovať na súde, pokiaľ vlastník sumu za sanáciu štátu nezaplatí," vysvetľuje Čaputová. V praxi by to umožňovalo rozdielny prístup k rôznym vlastníkom nehnuteľnosti, čo by sa mohlo negatívne prajaviť už aj pri realizovaných riešeniach.

Obdarujme cez tieto Vianoce aj slovenských drobných výrobcov
Ak čakáte nejaký "hejt" na nadnárodné spoločnosti predávajúce stavebnice, bábiky, či elektronických gigantov, tak sa nedočkáte. Pravdou však je, že tie bez vašich pár desiatok eur, za ktoré chcete nakúpiť darčeky, prežijú. Lockdown - čo to... Čítať ďalej
25 | 11 | 2021 | Eka Balaskova

Prezidentka verí,

že rezort životného prostredia a poslanci parlamentu sa s rozpormi dokážu vyrovnať a prijmú riešenie, vedúce k  ústavne súladnému riešeniu envirozáťaži.

Delíme sa s vami o priestor

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše „blogovisko“. Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojim názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!