Tatranskí šerpovia si merali sily
27 | 11 | 2021 I Eka Balašková

Nedávno sa konal 37. ročník pretekov Radegast Sherpa Rallye vo Vysokých Tatrách. Podujatie si všíma denník Pravda.

Nechýbali legendy.

akými nesporne sú Viktor Beránek a Ladislav Chudík. Jeden je nosičom na najvyššie položenej horskej chate na Slovensku – Chate pod Rysmi, druhý vynáša náklady na Zamkovského chatu a zároveň bol najstarším účastníkom súťaže. Vysokohorská trasa merala 6,4 km a jej prevýšenie bolo 750 metrov. Obaja horskí vlci ju zdolali za takmer tri hodiny, pripomína Pravda.

Prekvapenie ! Bežný čaj vás ochráni pred mutáciami koronavírusu
Nový výskum dokázal antivírusovú aktivitu populárneho zeleného čaju.Jedna zložka, ktorú obsahuje, dokáže bojovať s novoobjaveným druhom koronavírusu.Je to nesmierne cenné zistenie,kedže situácia vo svete s vírusom je aká je... Podľa novej štúdii... Čítať ďalej
27 | 11 | 2021 | Norbert Pančík

Najrýchlejší bol nosič z "Térynky"

Braňo Karafa so 60 kg piva na Zbojníčku vyniesol za neuveriteľných 91 minút. Odmenou mu bola ročná "dávka" piva. Nosič sa však o svoju výhru podelil aj so súpermi z 2. a 3. priečky. Aďa Matulíková s časom 1,17 hodiny bola najlepšia medzi ženami.

Až na dno síl

„Tí pretekári boli riadni makači,“ obdivne zhodnotil výkony nosičov jeden z účastníkov, zadýchaný Janko. „Najlepší tatranskí nosiči niektoré úseky trate doslova bežia a mnohí z nich siahnu až na dno svojich fyzických síl,“ vysvetlil Pavol Barabáš, významný slovenský dokumentarista, cestovateľ, dobrodruh a bývalý nosič na Zbojnícku chatu.

Poslední šerpovia v Európe

Tohoročné preteky viedli na Zbojnícku chatu, ktorá je od horských nosičov úplne závislá a sú pre ňu nenahraditeľní. Akcia, na ktorej sa pravidelne zúčastňujú títo muži a ženy, je veľmi obľúbená a má dlhú tradíciu.

Prvý ročník

štartoval 11. októbra 1985 z Popradského plesa na Chatu pod Rysmi. Nosičské trasy sa v priebehu rokov menili. „Horskí nosiči sú stelesnením nezdolnosti a odhodlanosti, neboja sa výziev a vedia, že horkosť patrí k životu. Rovnako ako patrí k nášmu pivu,“ hovorí Mária Dzureková, manažérka sponzorskej značky piva na Slovensku. V cieli na každého dospelého súťažiaceho čakala za výkon horká pivná odmena.

Ako Štrbské pleso prišlo o múzeum Reinholda Messnera
Mala to byť veľká sláva, bude z toho veľká hanba. Spisovateľ, extrémny horolezec a prvý človek, ktorý vystúpil na všetkých štrnásť osemtisícoviek na svete Reinhold Messner mal mať pri veži na Štrbskom plese pobočku múzea. Pluska zisťovala, čo ho k... Čítať ďalej
27 | 11 | 2021 | Eka Balaskova

Delíme sa s vami o priestor

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše „blogovisko“. Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojim názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!