Chorvátsky prezident neobvykle ostro skritizoval dvojaký politický meter Únie
23 | 11 | 2021 I Ivan Brožík

Chorvátsky prezident Zoran Milanovič opäť ostro kritizoval koronavírusové opatrenia v Rakúsku. Informuje rakúsky web krone.at.Uzamknutie a povinné očkovanie sú „katastrofa“, povedal tento sociálny demokrat pre chorvátske médiá. Milanovič už minulý týždeň ostro kritizoval blokádu pre neočkovaných a vyslovil nepriame porovnanie s nacistickou érou, na čo bol chorvátsky veľvyslanec pozvaný na Ministerstvo zahraničných vecí Rakúska.

"V pondelok predvolali rakúskeho veľvyslanca do prezidentskej kancelárie v Záhrebe." informuje ďalej krone.at.

Chorvátsky prezident považuje lockdown za vedecky neopodstatnený

„Myslím si, že Švédi sú oveľa múdrejší ako oni,“ povedal na adresu Rakušanov bývalý premiér a šéf sociálnych demokratov, momentálne hlava štátu Chorvátsko."Koronové obmedzenia, vrátane chorvátskych, nie sú vedecky opodstatnené a „terorizovali by ľudí“. Ako informovala chorvátska tlačová agentúra Hina, rakúsky veľvyslanec Josef Markus Wuketich sa v pondelok dostavil do oficiálneho sídla prezidenta Milanoviča. Jeho hovorca potvrdil, že s Wuketichom hovoril jeho poradca pre zahraničnú politiku Neven Pelicaric. O obsahu rozhovoru zatiaľ nie je nič známe.

Nie sme podradní či menejcenní

„Našich veľvyslancov neustále predvolávajú za nejakú hlúposť, tak urobíme to isté s ich veľvyslancami,“ povedal už skôr Milanovič. Nemôže sa stať, že maďarský premiér Viktor Orbán a Poľsko sú neustále používané ako rohožky, pričom na druhej strane sú „sväté kravy“. „Ak sa Holanďania a ktokoľvek iní vyjadrujú k Bosne a Hercegovine každý týždeň, potom môžem hovoriť aj o Rotterdame,“ povedal prezident Milanovič s odkazom na tamojšie nepokoje odporcov boja proti koronavírusu. "Ľudia sa búria a nie sú to prisťahovalci, ale blonďatí a hanbliví Holanďania," povedal Milanovič, ktorého udivilo, že "som jediný európsky štátnik, ktorého to zaujíma".

Dovolil si vysloviť názor

Chorvátsky prezident kritizoval minulý týždeň rakúsku karanténu pre neočkovaných a prirovnal ju k fašizmu. V pondelok sa za to ospravedlnil. „Povedal som, že to, čo sa deje v Rakúsku, mi pripomína fašizmus. Ospravedlňujem sa za to, “povedal novinárom. "Rakúsky spolkový prezident je môj priateľ, vynikajúci človek," povedal Milanovič s odkazom na Alexandra Van der Bellena. Krajina, ktorá si zvolí takého liberálneho a zeleného politika, nemôže byť fašistická. Dodal Chorvátsky prezident Milanovič podľa webu krone.at.

(Medzititulky red. HD.)

WHO: Európsky región môže do jari zaznamenať až dva milióny obetí covidu
Počet obetí covidu v Európe môže do marca 2022 presiahnuť hranicu dvoch miliónov, ak nebudú čo najskôr prijaté dostatočné protipandemické opatrenia, upozornila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Európsky región WHO, do ktorého patrí až 53... Čítať ďalej
23 | 11 | 2021 | tasr