Europoslanci žalujú Európsku komisiu. Je toto koniec Ursuly von der Leyenovej?
17 | 11 | 2021 I Gabriela Fedičová

Europoslanci žalujú Európsku komisiu na Európskom súde z naschválov k porušovaniu zásad právneho štátu niektorými krajinami EÚ.Takýto krok môže byť pokusom podkopať pozíciu, alebo dokonca úplne zosadiť z jej postu šéfku Európskej komisie (EK) Ursulu von der Leyenovú, informuje český portál prvnizpravy.cz.

Nespokojnosť europoslancov s Bruselom je podľa predsedu Európskeho parlamentu Davida Sassoliho spôsobená neochotou ekonomicky trestať Poľsko a Maďarsko, ktoré odmietajú uznať nadradenosť európskej legislatívy nad národnými zákonmi. Podľa prvnizpravy.cz, dňa 29. októbra predseda Európskeho parlamentu na Twitteri uviedol: „Právna služba Európskej komisie práve postúpila žalobu proti Európskej komisii na Európsky súd z dôvodu neuplatnenia mechanizmu právneho štátu. Teraz čakáme na opatrenia Európskej komisie. Slová sa musia premeniť na činy“.

Odvolávajú sa na nariadenie, ktoré bolo prijaté vlani v decembri a umožňuje EÚ pozastaviť platby z rozpočtu EÚ členským štátom, kde je ohrozený právny štát. Európska komisia sa zatiaľ zdržala použitia tohto nariadenia. Parlamentný výbor pre právne veci preto odporučil podniknúť právne kroky, uvádza sa podľa prvnizpravy.cz vo vyhlásení predsedu Európskeho parlamentu.

Experti obvinili Bielorusko z účasti na hackerskej kampani voči krajinám NATO
Americkí experti na kybernetickú bezpečnosť získali dôkazy o účasti Bieloruska na dlhodobej hackerskej a dezinformačnej kampani zameranej voči krajinám na východnom krídle Severoatlantickej aliancie a EÚ. Informovala o tom agentúra AP. Obvinenia z... Čítať ďalej
17 | 11 | 2021 | tasr

Morawiecki trvá na tom, aby Poľsko dodržiavalo zmluvy EÚ

"19. októbra 2021 sa predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a poľský premiér Mateusz Morawieck stretli v parlamentnej debate," informuje prvnizpravy.cz. Mateusz Morawiecki podľa nich trval na tom, aby Poľsko dodržiavalo zmluvy EÚ, a odmietol komentáre odporcov poľskej nacionalistickej vlády [PiS], ktorí sa obávajú, že súdne rozhodnutie privedie krajinu na cestu možného „Polexitu“ alebo odchodu z EÚ do 27. krajín.

Leszek Miller o pár dní neskôr oznámil na svojom twitterovom účte: „Ursula von der Leyen čakala, čakala a čakala. Európsky parlament podal na SDEÚ sťažnosť na EK pre jej pasivitu a pre neaplikáciu nariadenia o krížovom plnení. Predpisy v tomto prípade platia od 1. januára tohto roku. Ďalším krokom je hlasovanie o nedôvere Komisii." 

https://www.hlavnydennik.sk/2021/11/16/usa-sa-zrejme-zacali-pripravovat-na-tretiu-svetovu-vojnu-z-cierneho-mora

Iniciátorom politického prevratu v Európskej únii by mohol byť Emmanuel Macron

Iniciátorom politického prevratu v Európskej únii by mohol byť Emmanuel Macron, ktorý chce prevziať iniciatívu pri formovaní zahraničnej politiky Európskej únie. Francúzsko sa podľa prvnizpravy.cz, po odchode Angely Merkelovej zbavuje nemeckých poskokov na čele EÚ, vrátane Ursuly von der Leyenovej. "Je zvláštne, že spojenci Paríža sa nachádzajú aj v samotnom Bundestagu. SPD, ktorá vyhrala voľby, nie je spokojná ani s predsedom Európskej komisie, ktorý sa ujal úradu vďaka Angele Merkelovej," prináša český portál.

Prvnizpravy.cz informujú aj o tom, že Andrzej Duda v rámci nečakanej pracovnej návštevy Paríža sa stretol so svojím francúzskym náprotivkom. Nedá sa údajne vylúčiť, že uvažovali o odklone na Varšavu, keď je hlavným cieľom práve Ursula von der Leyen.

Ďalšieho lockdownu sa doslova desíme.
Ahoj. Mám 47 rokov a píšem ti z "basy" Takej inej, ako sú tie pre odsúdených za trestné činy. Ja som spáchala to, že som sa narodila v tele, ktoré od drieku nižšie nefunguje. Len je. Na to sa ale dá zvyknúť Zvlášť, keď nič iné v podstate... Čítať ďalej
17 | 11 | 2021 | Eka Balašková