Ruská stíhačka Su-57 sa pred očami vydesených generálov NATO mení na strategický bombardér
06 | 11 | 2021 I Ivan Brožík

Stíhačka SU-57 sa stáva "za pochodu" spoľahlivým a dostatočne výkonným nosičom bômb a balistických rakiet - západní stratégovia v podstate sledujú jej vývoj a možnosti použitia iba s nemým úžasom.

"Ruská stíhačka Su-57 novej generácie zažila svoje prvé bojové  nasadenie  vo februári 2018, keď bolo lietadlo krátko vyslané do  Sýrie, aby  otestovalo svoje schopnosti po prvý raz v bojových podmienkach." informuje web militarywatchmagazine.com. "Esučko", opradené už teraz mnohými legendami, sa však mení na oveľa desivejší stroj a dosahuje parametre, o ktorých sa nikomu v čase jeho prvého vzletu ani nesnívalo.

Šampión v najťažšej váhe

Su-57 bola navrhnutá tak, aby bola oveľa všestrannejšia ako by sa na prvý pohľad zdalo, a to s celkovým zameraním na absolútnu vzdušnú prevahu a väčšou schopnosťou zasiahnuť ciele na súši a na mori. Stíhačka s vlastnosťami bombardéra je tak rovnako úspešná v obrane, ako aj v zasadzovaní tvrdých úderov či už vo vzduchu, na zemi, alebo na mori.

Bomba v podvese stíhačky

Kĺzavá bomba PBK-500U Drel umožňuje Su-57 zasiahnuť pozemné ciele  vo vzdialenosti 30-50 km a ťaží z presného navádzania nezávislého od vlastných senzorov stíhačky. Tým poskytuje efektívnu schopnosť „vystreliť a zabudnúť“. Bomby využívajú  inerciálne navádzanie a satelitné navádzanie GLONASS na maximalizáciu presnosti. Jediný zhluk submunície z bomby Drel údajne postačuje na zničenie celej raketovej batérie alebo kolóny tankov. Bomby sú jedinečne účinné. Každá bomba  obsahuje pätnásť samonavádzacích protitankových náloží, z ktorých každá váži približne pätnásť kilogramov, a ich navádzacie systémy sú optimalizované na zasiahnutie rýchlo sa pohybujúcich cieľov. Očakáva sa, že bomby budú integrované aj do generačne starších lietadiel, ako je napríklad stíhačka Su-34.

Kindžal vo výbave

Najpozoruhodnejšia strela vzduch-zem, nesená pod krídlami Su-57 je miniaturizovaný  variant nadzvukovej balistickej strely Kh-47M2 Kindžal, keďže balistické rakety odpaľované zo vzduchu sú relatívne zriedkavé. Žiadna zatiaľ nebola nasadená z lietadla veľkosti stíhačky. V kombinácii s výkonnými senzormi Su-57, vysokou odolnosťou a schopnosťami stealth, Kindžal na Su-57 predstavuje vážnu hrozbu pre vysoko strategické ciele  a vďaka svojej rýchlosti a manévrovateľnosti je schopný vyhnúť sa všetkým známym protivzdušným obranám . Jediná raketa Kindžal vďaka svojej rýchlosti a neexistencii efektívneho systému jej zastavenia počas letu sa považuje za dostatočnú na doslova "roztrhnutie" aj tej najväčšej vojnovej lode na polovicu. V kombinácii s doletom viac ako 1000 km urobí zo stíhača Su-57 , ktorý sa tak stáva vlastne bombardérom, veľmi schopného lovca lodí.

(Medzititulky rted. HD.)

Ruský krížnik Varjag, po zuby vyzbrojený, zastreľuje rakety Kindžal v Japonskom mori
Toľko najnovších ruských raketových systémov naraz ešte žiadna loď ruského námorníctva neniesla. Cti sa dostalo ťažkému raketovému krížniku Varjag, ktorý odplával na námornú strelnicu v Japonskom mori a overuje najmä rakety... Čítať ďalej
10 | 10 | 2021 | Ivan Brožík