Pred stotri rokmi sa Slovensko stalo súčasťou ČSR
30 | 10 | 2021 I Eka Balašková

MARTINSKÁ DEKLARÁCIA A ČSR. Pripomenul ju medzi inými aj poslanec NR SR za Smer-SD Juraj Blanár.

"Tento týždeň priniesol nielen nové politické dianie (odvolávanie R. Sulíka, podanie návrhu na vyslovenie nedôvery M. Krajniakovi či doručenie nových referendových otázok prezidentke SR)," rekapituluje Blanár: "ale aj dva dátumy dôležité pre Slovensko.

TOTO si určite prečítajte. Tieto právne rady Harabina vám môžu pomôcť
Štefan Harabin je náš zrejme najznámejší bezrúškovec, na ktorého je zatiaľ krátka nielen polícia, ale aj kompetentné orgány. pretože v zákonoch sa vyzná. Ochota nosiť na tvári rúško je na Slovensku stále menšia a menšia. Ľudia sa búria a odmietajú... Čítať ďalej
30 | 10 | 2021 | Jozef Uhlarik

Zásadný rok

"V roku 1918 vznikol spoločný štát Slovákov a Čechov, ktorý znamenal pre našich predkov mierové časy svetovej vojne. Najmä však zbavenie sa maďarizačného útlaku v rámci monarchie. Ale nebolo to také jednoduché." pripomína J. Blanár. Česi si pripomínajú 28. október, ako deň vzniku ČSR."

Slováci o dva dni neskôr

"Áno, aj my si ho musíme pripomínať, ale nesmieme zabúdať, že dvesto slovenských národovcov prijalo 30. októbra 1918 politické vyhlásenie, ktorým prejavili vôľu a ochotu stať sa súčasťou Česko-slovenskej republiky." pripomína Blanár: "Ustanovili Slovenskú národnú radu ako politický orgán oprávnený vystupovať v mene nášho národa. Ešte rok trvalo, kým sa situácia na našom území stabilizovala, kým maďarskí žandári prestali kontrolovať časti krajiny a ľudia sa dočkali mieru."

Ekologická EÚ, alebo Potemkin sa v pekle neskutočne baví
Nedávno si našim čitateľom dobre známy pán Baránek na sociálnej sieti povzdychol, že EÚ už nie je tá EÚ, do ktorej sme pred rokmi vstupovali. Občas nad jej rozhodnutiami asi krútime hlavami viacerí. (Nie len) mne sa tak naposledy stalo včera, pri... Čítať ďalej
30 | 10 | 2021 | Eka Balašková

Nesmieme zabúdať

"Dnes sa na to zabúda a berie sa to ako samozrejmosť, ako jednoduchá záležitosť." dvíha prst Blanár: "No nebolo to tak. Je na nás, aby aj naši potomkovia raz spomínali na našu súčasnosť, že sme neprestali bojovať za právny štát, že sme ochraňovali sociálny štát a že sme sa nespreneverili odkazu prvého štátu Slovákov po tisícročnom útlaku."