Krčméry: Pri trojkráľovom lockdowne budeme potrebovať políciu
30 | 10 | 2021 I Eka Balašková

Na Slovensku musíme zvýšiť zaočkovanosť a preočkovať tých, ktorým klesá hladina protilátok. Inak môže dôjsť k efektu otvorených nožníc, uviedol pre TA3 infektológ Vladimír Krčméry. Štvrtú vlnu očakáva začiatkom roku 2022. Pri trojkráľovom lockdowne dokonca môžeme výrazne potrebovať aj políciu.

Čo bude poDušičkách?

To zaujíma asi mnohých. Profesor Krčméry odpovedá, že pokiaľ sa nezvýši počet očkovaných v krátkom čase, ešte môžeme očakávať nárast infikovaných aj hospitalizovaných. Nárast zosnulých však podľa neho bude menej zreteľný. "Zároveň musíme v priebehu dvoch až troch mesiacov zaočkovať treťou dávkou tých, u ktorých už doznieva hladina protilátok a aktivita bunkovej imunity. Rizikovým skupinám, učiteľom, zdravotníkom, DSS seniorom. Inak by mohlo dôjsť k fenoménu tzv. otvorených nožníc, kedy paradoxne s pribúdajúcimi zaočkovanými prvou dávkou, bude nárast infekcií v dôsledku infikovaných zaočkovaných počas minulej zimy." vysvetľuje profesor Krčméry.

V čom sa Švédsko „seklo“ v covidovej pandémii. Vážne pochybenia a zlyhania... (VIDEÁ)
Vládou vymenovaná komisia dospela k záveru, že Švédsko postupovalo pri riešení pandémie koronavírusu "pomaly" a "nedostatočne", píše de.euronews.com. Opatrenia boli pomalé a nedostatočné V priebežnej správe komisia kritizuje reakciu švédskej... Čítať ďalej
30 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Riziko na cintorínoch?

"Polícii by som doprial toho času dovolenky, lebo sa obávam, že ich budeme zanedlho potrebovať alebo pri kontrole hraníc, alebo pri zabezpečovaní možného trojkráľového lockdownu," varuje infektológ. "Prvé dva januárové týždne môže dôjsť k štvrtej vlne delta, lebo sa končia dovolenky a prázdniny, a zvýši sa veľmi mobilita."  Návštevy na cintorínoch sa na číslach odraziť nemusia. "Pokiaľ zachovávame odporúčania konzília. Napríklad vyhnúť sa vysokej koncentrácii neznámych, pri cestovaní uprednostniť auto, nosiť na cintoríne, hoci sme v exteriéri, rúško, nespájať návštevu cintorínov s rodinnými návštevami nezaočkovaných, a zrieknuť sa hromadných podujatí." vymenúva infektológ.

Booster

Aj preto nenazýva ďalšiu vakcínu doslova treťou dávkou, ale boosterom alebo novou dávkou v ďalšom očkovacom období. Prečo, to už vysvetľuje sám profesor Krčméry: "Aby sme nenavodili dojem, že predchádzajúca vakcína nenaplnila naše očakávania. Pred rokom sme jasne formulovali, že v histórii väčšina prvých vakcín zohráva zdanlivo dočasnú, o to dôležitejšiu úlohu."

V SR pribudlo 5142 prípadov nákazy novým koronavírusom a 18 obetí
Prostredníctvom 17.638 vykonaných RT-PCR testov odhalili v piatok (29. 10.) na Slovensku 5142 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo tiež 18 obetí. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) na internetovej stránke... Čítať ďalej
30 | 10 | 2021 | Ivan Mihale/TASR

Respirátory v exteriéroch?

"Stačia toho času rúška, navyše na pietnych miestach je omnoho nižšia denzita, ako napríklad na hokejovom zápase." upokojuje profesor Krčméry.