Ústavný súd dal za pravdu Jankovskej: Boli porušené jej práva na osobnú slobodu!
28 | 10 | 2021 I Diana Zaťková

Súd porušil základné práva Jankovskej na osobnú slobodu! Redakcia HD má k dispozícii prekvapivé rozhodnutie Ústavného súdu Slovenskej republiky vo veci bývalej štátnej tajomníčky na ministerstve spravodlivosti Moniky Jankovskej. 

Na základe týchto rozhodnutí je zrejmé, že krajský súd porušil ústavné práva Jankovskej na osobnú slobodu. Krajský súd v Trnave teraz musí zaplatiť Jankovskej súdne trovy.

"Uznesením Krajského súdu v Trnave  bolo porušené základné právo sťažovateľky na osobnú slobodu," píše sa v uznesení ústavného súdu. A nasleduje: "Ústavný súd uznesenie Krajského súdu v Trnave zrušuje. Krajský súd v Trnave je povinný nahradiť sťažovateľke trovy konania 460,90 eur."

Neoprávnená väzba?

Uznesením vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru z 9. septembra 2020 bolo začaté trestné stíhanie a zároveň vznesené obvinenie Jankovskej za účastníctvo vo forme organizátora na zločine marenia spravodlivosti. Vyšetrovateľ uznesením z 1. marca 2021 zmenil právnu kvalifikáciu skutku sťažovateľke tak, že tento sa bude posudzovať ako zločin vydierania.

Okresný súd sudcom pre prípravné konanie rozhodol o nevzatí sťažovateľky do kolúznej väzby a preventívnej väzby s tým, že kolúznu väzbu nahradil dohľadom probačného a mediačného úradníka a uložil jej zákaz styku i kontaktu s obvinenými, svedkami a znalcami v predmetnej trestnej veci.

Taraba: Načo je nám súd? Stačí dať "noty" médiám
Čítam správy, že nakoniec nahrávky z chaty nedali ani súdu. Stačilo im ich poslať do médií" Píše na sociálnej sieti poslanec NRSR Tomáš Taraba. "No nie je to krásne"? Pýta sa poslanec. Vox populi Ľudia, ktorí komentujú tento jeho obsahom hlboký... Čítať ďalej
28 | 10 | 2021 | Ivan Brožík

Sudca pre prípravné konanie z dosiaľ zadovážených dôkazov vyvodil existenciu dôvodného podozrenia, že stíhaný skutok sa stal a z jeho spáchania je dôvodne podozrivá sťažovateľka.

U sťažovateľky nevzhliadol dôvody tzv. preventívnej väzby. Dospel však k záveru, že u sťažovateľky sú dané väzobné dôvody tzv. kolúznej väzby.

Právo na osobnú slobodu bolo porušené

"Právo na osobnú slobodu garantované tak ústavou, ako aj dohovorom zaujíma v hierarchii základných práv a slobôd (ľudských práv a základných slobôd) popredné miesto. Pod osobnou slobodou sa rozumie voľný, ničím neobmedzený pohyb človeka, ktorý sa môže podľa vlastného rozhodnutia zdržiavať na určitom mieste alebo slobodne z tohto miesta odísť. Každé pozbavenie osobnej slobody musí byť „zákonné“, t. j. musí byť vykonané „v súlade s konaním ustanoveným zákonom“, a okrem toho každé opatrenie, ktorým je jednotlivec pozbavený osobnej slobody, musí byť zlučiteľné s účelom čl. 17 ústavy, ktorým je ochrana jednotlivca proti svojvôli." dôvodí svoje rozhodnutie ústavný súd.

Všetci obžalovaní zo skupiny takáčovcov odmietli dohodu o vine a treste
Všetci 17 obžalovaní zo skupiny takáčovcov vrátane jej bosa Ľubomíra K. odmietli pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku uzavrieť dohodu o vine a treste. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry tak pristúpil k čítaniu... Čítať ďalej
28 | 10 | 2021 | Ivan Mihale/TASR

A pokračuje: "Vzhľadom na nedostatočné odôvodnenie a vyrovnanie sa s vytýkanými aspektmi (adresáti kolúzneho správania sťažovateľky, výkon väzby sťažovateľkou po dobu 12 mesiacov, všeobecné spoločenské vnímanie sťažovateľky, uloženie povinností/obmedzení a monitorovanie sťažovateľky v inej trestnej veci) väzba sťažovateľky nie je v napadnutom uznesení krajského súdu odôvodnená konkrétnymi okolnosťami, ktoré nasvedčujú existencii väzobného dôvodu."

V dôsledku vyslovenia porušenia označených práv sťažovateľky uznesením krajského súdu ústavný súd napadnuté uznesenie krajského súdu zrušil. Ústavný súd priznal sťažovateľke nárok na náhradu trov konania v celkovej sume 460,90 eur, píše sa v závere ustanovenia.

Informáciu budeme aktualizovať.

Šok! Nahradí Krajčí Lengvarského?
Marek Krajčí do kresla ministra zdravotníctva nastupoval za výraznej podpory lídra hnutia OĽaNO, Igora Matoviča. Odísť po výrazným tlaku verejnosti. Do jeho kresla si sadol Vladimír Lengvarský. Igor Matovič si myslí, že Krajčí bol lepší minister... Čítať ďalej
28 | 10 | 2021 | Gabriela Fedičová