Richard Sulík pripustil vypnutie plynu. Kedy by mohlo dôjsť k najhoršiemu?
25 | 10 | 2021 I Gabriela Fedičová

Duel ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) a Ladislava Kamenického (SMER - SD) v relácii Na telo, televízie Markíza odkryl mnohé. Okrem iného aj to, že pokiaľ dôjde k naplneniu prognóz a bude nastávajúca zima extrémne studená, môže dôjsť aj k vypnutiu plynu. Za akých podmienok by mohol nastať najhorší scenár zodpovedal Richard Sulík.  A prečo je ministerstvo hospodárstva nečinné, sa pýtal Ladislav Kamenický.  


Predpovede počasia a prognózy o tom, aká ktorá zima bude sa rôznia tak, ako po minulé roky, aj v tomto roku. Oveľa viac nás ale trápi niečo iné. Energie. Plyn a nárast cien. Či máme vôbec dostatok plynu na to, aby sme zimu zvládli, zodpovedal Richard Sulík v relácii televízie Markíza, na Telo.

Odpoveď ministra hospodárstva priniesol portál eReport: „Ak bude zima taká, aký je priemer z posledných 20 rokov, tak plynu je s veľmi slušnou rezervou dostatok. Ak bude najhoršia zima, aká bola za posledných 20 rokov, tak osem alebo deväť kalendárnych dní by koncom februára mohlo byť plynu nedostatok," píšu. A vtedy by podľa informácií, ktoré zverejnil eReport vláda vo všeobecnom hospodárskom záujme vypla dodávky dvom až trom najväčším spotrebiteľom zemného plynu, ako sú Duslo alebo Slovnaft.

Komentátor Repa: Sme rukojemníkmi Sulíka a Matoviča
"Sme rukojemníkmi Sulíka a Matoviča," myslí si komentátor denníka Pravda. V relácii Počúvajte Pravdu, denníka Pravda, okrem iného poukázal aj na to, že napätie medzi Matovičom a Sulíkom si odskáču bežní ľudia. Obaja ministri sú podľa neho... Čítať ďalej
24 | 10 | 2021 | Gabriela Fedičová

Čaká ľudí v roku 2022 chudoba?

Podľa Kamenického ale ľudí zaujíma nielen to, čo bude s plynom. Ale aj to, ako sa zvládne zdražovanie ostatných výrobkov, ako sú potraviny či stavebné materiály, ktorých cena sa odráža aj od energií. Kamenický zdôraznil, že ľudí pravdepodobne čaká chudoba. Ale Sulík mu podľa portálu eReport oponoval a uviedol, že pre domácnosti sa cena energií zásadnejším spôsobom nezvýši. A napríklad u plynu pôjde o návrat na úroveň cien z roku 2020.

Sulík opäť raz použil argument, ktorý sa používa často. Kritizoval vládu Smeru a dotácie, ktoré sa rozdávali výrobcom OZE. To boli tí, ktorí vyrábali energie z obnoviteľných zdrojov energie. 25. 10. 2021 ale má dôjsť k novému pásmovému rozdeleniu tarify za prevádzku systému, čo predstaví Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. To by podľa informácií, ktoré zverejnil eReport mohlo kompenzovať vysoké ceny energií na svetových trhoch, najmä ale u firiem. Sulík podľa eReport odmietol obvinenia Kamenického, že sa chystá liberalizácia cien energií. Riešením vysokých cien energií najmä pre firmy by podľa Sulíka mohlo byť aj využitie rastúcich príjmov z emisných povoleniek do Envirofondu.

Juraj Draxler našiel recept, ako môže byť Slovensko prvé v akomkoľvek rebríčku
24 | 10 | 2021 | Gabriela Fedičová