Zala: Maďari provokovali vždy, slovenské reakcie boli hodnotené ako nacionalistické
19 | 10 | 2021 I Gabriela Fedičová

"Pokusy maďarizovať južné územia na Slovensku vôbec nie sú ničím novým," vysvetľuje Boris Zala, filozof a publicista v názorovom článku denníku Pravda. Všetky slovenské reakcie na maďarské provokácie, boli označované za nacionalistické už v minulosti. To malo za následok, že slovenskí politici tento problém vytesnili. Podstata je ale podľa neho úplne iná. Veľkomaďarská politika maďarskej vlády, ktorej sa nikdy nevzdala. 


Prvá svetová vojna je z historického hľadiska dávno za nami. Čo ale neplatí pre našich južných susedov. "Ich úsilie, ktoré môžeme sledovať od prvej svetovej vojny dodnes, spočíva v tom, že ani jedna maďarská vláda nevynechala pokusy o zneužívanie menšín na veľkomaďarskú politiku. To nepomáha ani menšinám, ani zmiereniu, ani spolupráci," vysvetľuje Zala. Poliaci a Maďari majú podľa Zalu cieľ dominovať nad Čechmi a Slovákmi. Česi a Slováci sa zase podľa neho tvária, aké sú ich vzťahy s Maďarmi a Poliakmi úžasne priateľské. A majú záujem naďalej o dobré susedstvo.

Fico: Kašlem na bratríčkovanie s koalíciou, zachráňme Slovensko!
V najnovšom príspevku na sociálnej sieti sa Robert Fico vrátil k nedeľnému protestu v Rimavskej Sobote. Zúčastnilo sa na ňom vyše 4 tisíc nespokojných občanov. Čítať ďalej
18 | 10 | 2021 | Ivan Mihale

Slovenskí politici vytesnili vážny problém maďarizácie do podvedomia

Zala poukazuje v názorovom článku denníka Pravda na to, že akékoľvek snahy našich politikov riešiť maďarské otázky ako sú napr. ich snaha o obranu Benešových dekrétov, autonómia a ďalšie boli hneď označené ako nacionalistické. A tak podľa neho slovenskí politici radšej vytesnili tento vážny problém niekam do podvedomia.

Prácu ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka hodnotí Zala pozitívne. Poukazuje na to, ako mu neunikli prešľapy expremiéra Matoviča, ktorý sa stal bábkou v rukách poslanca Gyimesiho snívajúceho o novej sláve Maďarska. Aj na to, ako nekompromisne vystúpil proti nim aj v prípade úsilia Viktora Orbána zriadiť štátny fond na vykupovanie pozemkov a lesov v susedných krajinách. Korčok podľa Zalu použil silné páky, pretože Orbán iniciatívu stiahol.

Exvyšetrovateľ Šátek: Matovič pravdepodobne spáchal trestný čin!
Minister financií Igor Matovič sa podľa bývalého vyšetrovateľa Šáteka neštíti ani vydierania v politike. Jasne to dokázal pri návrhu štátneho rozpočtu pre rok 2022. Čítať ďalej
18 | 10 | 2021 | Eka Balašková

Národná a posvätná povinnosť Orbánovcov bojovať proti Trianonu bude podľa neho pokračovať

Ale, Zala varuje. Národná a posvätná povinnosť Orbánovcov bojovať proti Trianonu bude podľa neho pokračovať. A je otázne, či sa nám ich potmehúdstvo podarí odhaliť. V závere názorového článku poukazuje na to, ako sa V4 zmenila na arénu, kde sa bojuje o nové vodcovstvo v podobe poľského mesianizmu, alebo Orbánovej falošnej novokresťanskej misie. "A taká malá krajina akou je Slovensko sa podľa Zalu vie ubrániť ich dominancii len, ak ostane súčasťou niečoho väčšieho," myslí si Zala, ktorého celý názorový článok v denníku Pravda môžete prečítať tu.

Maďarsko skupuje historické centrum Košíc
Dúfajme, že nekúpia aj Dóm sv. Alžbety! Maďarsko možno od nákupu pôdy na Slovensku upustilo, no zdá sa, že v iných nákupoch mu nič nebráni. Do pozornosti sa v súčasnosti dostáva téma predaja historických budov v centre Košíc! Čítať ďalej
18 | 10 | 2021 | Diana Zaťková