Advokár Ribár sa hnevá: „Trestne stíhaní vyšetrovatelia NAKA do práce ísť môžu, ale ja nie?!“ (VIDEO)
15 | 10 | 2021 I Jozef Uhlarik

Prepustenie štyroch zadržaných a väzobne stíhaných vyšetrovateľov z NAKA opäť rozčerilo vody. Rozjatrili rany najmä advokátovi Martinovi Ribárovi, ktorý upozorňuje na dvojaký meter.


Advokát Martin Martin Ribár sa dostal do väzby po výpovedi bývalého klienta a kajúcnika v prípade skupiny takáčovcov. Policajti ho zadržali v októbri 2019 v rámci akcie Apač. Vo väzbe strávil vyše 18 mesiacov. Z toho 16,5 mesiaca bol v kolúznej, teda najprísnejšej väzbe. Vo videu, ktoré na svojom profile zverejnil Volodymyr Bondarčuk, sa vracia nielen k jeho prípadu, ale aj k štyrom zadržaným vyšetrovateľom NAKA.
Dvojaký meter na „našich chlapcov“ a advokáta Ribára

Podstata Ribárovho obvinenia spočíva v tom, že mal navádzať svojho klienta, aby sa nepriznal k trestnému činu. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal na Martina Ribára koncom apríla obžalobu z organizovania zločineckej skupiny a ďalších trestných činov. Slovenská advokátska komora však podala ústavnú sťažnosť. Ústavný súd ho v polovici mája prepustil na slobodu. Martin Ribár sa teraz rozhodol nahrať video.

V ňom porovnal paralely jeho prípadu so štyrmi obvinenými vyšetrovateľmi NAKA. Poukazuje na dvojaký meter v týchto prípadoch. Advokát priznáva, že si všíma nielen takzvanú vojnu v polícii, ale aj zadržanie príslušníkov NAKA a potom ich následné prepustenie bratislavským krajským súdom. Ten skonštatoval, že dôvodom ich prepustenia z väzby bolo to, že súd nevidel dôvody ich trestného stíhania.

JUDr. Ribár: Jedného dňa som bol slušný občan a na druhý deň som bol zločinec
JUDr. Martin Ribár sa vyjadril aj k súvislostiam prípadu zrušeniu obvinenia Pčolinského generálnym prokurátorom na svojom Facebooku prostredníctvom škandalózneho videa. „Ak by v tej dobe dozor generálnej prokuratúry bol taký aký má byť, boli by... Čítať ďalej
04 | 09 | 2021 | Ondrej ŠTEFIK


„Následne sa ozvali hlasy aby došlo k zastaveniu ich obvinenia a zastaveniu ich trestného stíhania. Došlo k viacerým výzvam na ospravedlnenie sa týmto vyšetrovateľom a viacerí politici sa vyjadrovali v tom duchu, že treba podporovať týchto vyšetrovateľov, že sú to „naši chlapci“, a poukazovalo sa aj na prezumpciu neviny a na to, že by sa mali vrátiť k svojej práci,“ hovorí  v úvode videa Ribár, podľa ktorého je nutné zdôrazniť, že rozhodnutie Krajského súdu o prepustení z väzby nie je bernou mincou pre rozhodnutie prokurátora ako bude ďalej postupovať v trestnom konaní. „Je nutné zdôrazniť, že väzobný súd, keď rozhoduje o väzbe, nehodnotí dôkazy s konečnou platnosťou tak, ako rozhoduje súd vo veci samej, teda keď súd rozhoduje o vine a treste,“ prízvukuje Ribár.

Obvinení advokáti Ribár a Filo nejdú do väzby! Rozhodol Najvyšší súd SR
21 | 06 | 2021 | editor01hd

Od prepustenia z väzby sa od nikoho ospravedlnenia nedočkal

A prečo spomína prípad týchto vyšetrovateľov? „Na jednej strane preto, lebo títo vyšetrovatelia vyšetrovali aj môj prípad. Bol som väzobne stíhaný 18,5 mesiaca, z toho 16,5 mesiaca v kolúznej, teda najprísnejšej väzbe. Vyšetrovateľ NAKA mjr. Pavol Ďurka bol autorom môjho uznesenia o vznesení obvinenia, pričom Ústavný súd (ÚS), ktorý ma po 1,5 roku prepustil z väzby skonštatoval zjavnú nadkvalifikáciu skutku, pre ktorý som bol obvinený, čo bol jedným z dôvodov môjho prepustenia. Zároveň ÚS vo svojom rozhodnutí sa vyjadril k takzvaným profesným námietkam môjho stíhania. ÚS teda poukázal na to, že som stíhaný pre výkon môjho povolania, teda výkon advokácie,“ konštatuje Ribár a dodáva, že po prepustení z väzby sa mu nikto neospravedlnil za to, že bol minimálne 9 mesiacov nezákonne väzobne stíhaný.

Vyšetrovatelia NAKA, ktorí sú opäť na slobode, chcú ďalej vyšetrovať!
Najradšej by pokračovali vo vyšetrovaní veľkých káuz! Vyšetrovatelia NAKA, ktorých minulý týždeň prepustili na slobodu, sa v pondelok stretli s policajným prezidentom. Podľa informácií televízie Markíza padla dohoda o ich ďalšom pôsobení v... Čítať ďalej
05 | 10 | 2021 | Diana Zaťková


„Nikoho nezaujímalo z čoho žije moja žena a tri maloleté deti, ktorí zostali bez príjmu, pretože som bol jediným živiteľom rodiny,“ pridáva smutne advokát, ktorý na toto poukazuje preto, lebo tu máme zase dvojitý meter. „Na jednej strane sú tu trestne stíhaní vyšetrovatelia NAKA, ktorí sú označovaní ako „naši chlapci“. Je nutné povedať, že aj si stále ctím prezumpciu neviny, preto sa nevyjadrujem k tomu, či títo vyšetrovatelia sú vinní alebo nie. Je však nutné zdôrazniť, že výroky o tom, že má byť zastavené trestné stíhanie a zrušené obvinenie, na jednej strane u vyšetrovateľov NAKA, a na druhej strane po rozhodnutí ÚS sa nikto nevyjadroval o tom, že by malo byť moje trestné stíhanie zastavené a moje obvinenie zrušené,“ hnevá sa Ribár.


Vyšetrovatelia z NAKA v práci pokračovať môžu, Ribár nie

Podľa Ribára je nutné poukázať na dvojitý prístup a na to, že takýto postup, akým je hodnotené prepustenie týchto vyšetrovateľov, je nedôvodným. „Napriek tomu, že na základe nálezu ÚS som bol prepustený z väzby som naďalej trestne stíhaný, mám pozastavený výkon advokátskej činnosti a nemôžem vykonávať činnosť advokáta do právoplatného rozhodnutia v mojej trestnej veci. Preto mi príde absurdné, že vyšetrovatelia NAKA, ktorí sú aj naďalej trestne stíhaní, by mali pokračovať vo svojej práci bez toho aby boli postavení mimo službu do právoplatného rozhodnutia o ich vine či nevine,“ hovorí na samý záver videa vývojom jeho prípadu sklamaný advokát Martin Ribár.

Obvinení vyšetrovatelia NAKA mali vykonštruovať začatie trestného stíhania s vedomím Mikulca
Redaktor portálu Ereport, Filip Szórád, v poslednom zverejnenom článku píše o škandalóznom odposluchu a o uznesení o vznesení obvinenia voči vyšetrovateľom NAKA Jánovi Čurillovi a Pavlovi Ďurkovi. Skutkový základ uznesenia bol získaný z doslovných... Čítať ďalej
16 | 09 | 2021 | Gabriela Fedičová