Zemanova diagnóza už je známa: Senát bude požadovať prenesenie právomocí!
14 | 10 | 2021 I Diana Zaťková

Diagnóza českého prezidenta je vonku! Miloš Zeman trpí pečeňovou encefalopatiou, ktorú spôsobuje cirhóza pečene. S odvolaním sa na informované zdroje to v stredu oznámil Deník N, z ktorého cituje webový spravodajský portál Novinky.cz.



Je dezorientovaný

Podľa zdrojov denníka Zeman ťažko komunikuje a je dezorientovaný. Hrad ani Ústredná vojenská nemocnica (ÚVN) podrobnosti k stavu hospitalizovaného prezidenta nezverejňujú. Informácie chýbajú aj senátorom, ktorí sa obávajú, že Zeman teraz nie je schopný vykonávať svoj úrad.

Kým Zemanov hovorca Jiří Ovčáček tvrdí, že zdravotné problémy prezidentovi v Ústrednej vojenskej nemocnici v Prahe-Střešoviciach (ÚVN) nebránia vo výkone ústavných právomocí, zdroje Denníka N hovoria o opaku. Zemanov zdravotný stav je vraj vážnejší, čo mu má brániť v plnohodnotnom plnení funkcie prezidenta.

Viktor Orbán sa ozval! Takto vidí vzťahy Maďarov a Slovákov
Nie je zvykom oslavovať výročia mostov. "Takéto oslavy sa spravidla neorganizujú," povedal Viktor Orbán na oslavách 20. výročia odovzdania mosta, ktorý spája Slovensko s Maďarskom. "Je vidieť, že ide o viac, ako len výročie. Most sa stal symbolom.... Čítať ďalej
14 | 10 | 2021 | Gabriela Fedičová

Akútne alebo chronické zlyhanie pečene

Denník, ktorý sa odvoláva na "veľmi dobre informované zdroje z okolia prezidenta, štátnej správy a lekárskeho prostredia" tvrdí, že Zeman trpí okrem iného pečeňovou encefalopatiou, čo je závažná komplikácia vyvolaná akútnym alebo chronickým zlyhaním pečene. Prejavuje sa rôznymi psychickými a neurologickými príznakmi. Môže byť spôsobená cirhózou pečene.

"Prejavuje sa to napríklad tým, že je dezorientovaný a hovorí nesúvisiace veci," opísal prezidentov stav jeden zo zdrojov. Podľa iného zdroja prezident síce komunikuje, ale ťažko. Hovorí aj z cesty.

Novinári účelovo mlčia, nie sú nezávislí. Aj v zahraničí
Yahoo! News 26. 9. 2021 zverejnili zarážajúcu správu, v ktorej sú podrobne popísané „tajné bojové plány americkej CIA“ proti WikiLeaks. Vrátane tajných plánov na zabitie alebo únos vydavateľa Juliana Assangea počas jeho azylu na ekvádorskom... Čítať ďalej
13 | 10 | 2021 | Ján Papuga

Zeman bol bezvládny

Pečeňová encefalopatia sa prejavuje v ľahkej forme zmätením či poruchami spánku, v najťažšej forme je pacient v kóme. Toxické látky v mozgu totiž chorá pečeň nezvláda filtrovať. Liečbou sa však tento stav dá zvrátiť. Prezidenta previezla v nedeľu do ÚVN mobilná jednotka intenzívnej starostlivosti. Zeman bol bezvládny a museli mu držať hlavu.

ÚVN v stredu vo vyjadrení znovu pripomenula, že nemocnica informácie o pacientoch nezverejňuje, ak si to pacienti sami nevyžiadajú a uistila, že sa "pánovi prezidentovi a všetkým pacientom ÚVN dostáva náležitej starostlivosti".

Hovorkyňa nemocnice Jitka Zinke tiež poznamenala, že ÚVN nesie zodpovednosť za svoje pripomienky, "nemôže však niesť zodpovednosť za vyjadrenia iných subjektov, či už do médií, alebo na sociálnych sieťach".

Kapitán Kirk zo Star Treku - posledná misia, konečne vo vesmíre! (VIDEO)
13 | 10 | 2021 | Diana Zaťková

Budeme požadovať prenesenie právomocí

Predseda senátneho bezpečnostného výboru Pavel Fischer (nezávislý) v stredu priznal, že Senát bude iniciovať prenesenie právomocí prezidenta v závislosti na prognóze zdravotného stavu Miloša Zemana. "V prípade, ak bude potrebné odovzdať právomoci, bude treba konať rýchlo," povedal Fischer ČTK po rokovaní výboru.

Fischer sa pozastavil tiež nad tým, ako prezidentská kancelária informuje o stave najvyššieho ústavného činiteľa. "Spôsob, ako neskoro, nepresne a zavádzajúcimi výrazy sa dozvedáme o zdravotnej kondícii prezidenta, je neuveriteľný," vyhlásil Fischer s tým, že kancelária prezidenta zlyhala a nepostupuje v súlade s verejným záujmom.

Vatikán má v kauzách zneužívania detí diplomatickú imunitu, tvrdí ECHR
13 | 10 | 2021 | Diana Zaťková