Odíde Kollár z rozvadenej koalície?
07 | 10 | 2021 I Eka Balašková


Strana Za ľudí drží už len tvrdohlavosťou jej líderky. Reforma v zdravotníctve, rozvrátené bezpečnostné zložky, najnovšie aj štátny rozpočet. Sme rodina hrozí odchodom z koalície a spory namiesto toho, aby ich koalícia riešila, pribúdajú. To je podľa portálu topky.sk len malý výpočet veľkých problémov.


 


Keď chcete peniaze, ponúkajte riešenia!

Odkazuje minister financií Igor Matovič Okrem toho je v hre aj sporný paragraf 363 a Kollárova Sme rodina nechce podporiť ani reformu zdravotníctva v takej podobe, ako ju predkladá Ministerstvo zdravotníctva SR, 


Matovič odkázal ministrom: Nikto nedostane viac! Nie som Ježiško
A odkiaľ ich mám zobrať? Pýta sa Matovič. Plánované príjmy štátneho rozpočtu na budúci rok sú 20 miliárd eur a oni si pýtali navyše 6,6 miliárd eur. Len, bohužiaľ, nikto z nich neprišiel s návrhom, odkiaľ to mám zobrať. Čítať ďalej
05 | 10 | 2021 | Diana Zaťková


Vyhrážky o odchode nie sú žiadna novinka

Strana Sme rodina sa ústami svojho predsedu už viackrát vyjadrila, že opustí koalíciu. Konkrétne šlo o zmeny v spornom paragrafe 363, Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Krajniak tiež už dávnejšie tlmočil postoj strany, že v takejto podobe nemôžu podporiť ani reformu zdravotníctva. 


Za bianko šek pre Lengvarského nezahlasujú

MZ SR totiž prisľúbilo, že zmeny o ktoré "Kollárovci" žiadajú, zapracuje do návrhu, no "Nebudeme za to hlasovať, pokiaľ tento zákon bude predložený ako bianko šek," uviedol Kollár. Podľa neho by takýto zákon nemal byť záväzný dovtedy, pokiaľ neprejde pripomienkami všetkých regiónov. "Nemôžeme predsa urobiť niečo len z Bratislavy a to preto, že máme dostať balík peňazí z Európskej únie." Lengvarský to však nechápe, lebo podľa neho mali podklady "na stole" už dávnejšie a návrhy na zmenu mohli podať skôr.


Kollárova srdcovka - byty

Keby Sme rodina odišli z koalície, mali by podľa Kollára rozviazané ruky, napríklad aj v stavaní nájomných bytov, ktoré občanom vo voľbách sľúbil. "S tým (zmenou paragrafu 363, pozn. red.) súhlasiť nebudem," uviedol. "Odídem z koalície, pokiaľ nebudem môcť stavať byty a nebudem môcť ľuďom urobiť exekučné amnestie," povedal Kollár. "Tým pádom padá koaličná zmluva a budem si môcť robiť, čo chcem. Budem môcť hlasovať s opozíciou, budem si môcť predkladať zákony bez koaličnej rady, lebo takto je napísaná zmluva," vyhráža sa Kollár.


Dáta bez pátosu začali strácať kredit. Ľudia už majú ich propagandy plné zuby!
Analytici z Dát bez pátosu pripravili diskusný panel. Objavia sa tam však opäť len staré známe tváre, ktorým už Slováci nedôverujú, J. Mikas, či P. Visolajský. Také negatívne reakcie však asi nečakali. Pod príspevkom by človek ťažko hľadal... Čítať ďalej
06 | 10 | 2021 | Petra Demková


Kto tu s kým nemá problém?

Otázka je celkom na mieste, lebo zákon o bytoch z "dielne" podpredsedu vlády Š. Holého treba podľa poslancov OĽaNO dopracovať - nie je totiž rozpočtovo neutrálny. Podľa Matoviča si musíme vybrať, ktorou cestou chceme ísť. "Či chceme ľuďom zalepiť oči exekučnými amnestiami, dôchodkami a nájomnými bytmi, alebo chceme splniť to, čo sme pred voľbami sľúbili, teda spravodlivosť pre každého." uviedol Matovič.


Stále to iskrí aj medzi Ministerstvom financií a Richardom Sulíkom, ktorý prišiel s daňovou brzdou. A medzi MF SR a SaS stále nie je dohoda o dlhovej brzde. Tá sa kreuje už niekoľko mesiacov a na oplátku veľká daňovo-odvodová reforma má "stopku" u SaS.


Ironický Kollár

Plénu NR SR sa ani na druhýkrát nepodarilo vziať na vedomie správu Úradu špeciálnej prokuratúry za rok 2020. Na hlasovaní sa prezentovalo iba 73 zo 76 potrebných poslancov, na čo Kollár ostro poznamenal: "Národná rada nie je uznášania schopná a to sme z koalície ešte ani neodišli." 


Problémom je aj zmena pomerov

Strana Veroniky Remišovej má po odchode krídla Márie Kolíkovej do SaS v NR SR štyroch poslancov, čo zásadne mení pomery v koalícii. Matovič však trvá na prerozdelení ministerstiev podľa výsledkov volieb. 


"Populista" Kollár?

Podľa politológa Radoslava Štefančíka sa Boris Kollár bojí, že "stratí voliča, chyteného na lacné predvolebné sľuby a tak sa do náročných reforiem púšťať nebude. Nemyslím si, že Kollár len tak odíde. Hoci často laškuje s Pellegrinim priamo pred televíznymi obrazovkami, do vlády s Ficom sa mu zrejme veľmi nechce. Na druhej strane, väčšina vládnych strán prezentovala pred voľbami veľkolepé sľuby o novom politickom štýle, o transparentnosti, o slušnejšej politike, o reformách a keď si zaumienia, že konečne z toho niečo aj splnia, tak im to práve Sme rodina prekazí."


Blaha: "Lipšic dostal v parlamente taký világoš, že na to do smrti nezabudne"
Správu o stave na prokuratúrach za rok 2020 predniesol nielen generálny prokurátor Maroš Žilinka, ale aj šéf špeciálnych prokurátorov Daniel Lipšic. A práve na neho sa opozícia tešila najviac, lebo si ho chcela doslova vychutnať. Ako sa zdá, celkom... Čítať ďalej
06 | 10 | 2021 | Jozef Uhlarik