Bola vyradená z čakacej listiny na transplantáciu obličky kvôli tomu, že nie je zaočkovaná
07 | 10 | 2021 I Lukáš Leca

Žena z mesta Colorado Springs bola vyškrtnutá z aktívnej čakacej listiny na transplantáciu obličky kvôli tomu, že nie je zaočkovaná, informuje portál RT.


Kandidátka na transplantáciu Leilani Lutaliová uviedla, že dostala list od nemocnice University of Colorado, v ktorom ju informovali, že bola „vyradená“ z čakacej listiny. Údajne pre „nedodržanie požiadaviek, pretože nedostala očkovaciu látku proti Covid“. V liste sa tiež píše, že má 30 dní na zaočkovanie prvou dávkou.

"Ak sa rozhodnete odmietnuť očkovanie proti Covidu, budete vyradená zo zoznamu transplantácií obličiek," píše sa tiež v liste. Kópiu listu získal zástupca štátu Colorado Tim Geitner, pričom ju pridal na Twitter.

"Čakacia doba sa bude naďalej zvyšovať, ale pokiaľ sa nezaočkujete, nedostanete termín na transplantáciu. Akonáhle sa zaočkujete proti Covidu, budete znova aktivovaná v zozname na transplantáciu obličiek," uvádza sa ďalej v liste.



Lutaliovej potenciálny darca obličiek je údajne taktiež nezaočkovaný. Žena z Colorada uviedla, že ak jej bude odmietnutý zákrok, bude jej život „v ohrození.“ Zároveň vyjadrila obavy z vakcíny, z bližšie nešpecifikovaných náboženských dôvodov. Tiež tvrdila, že to nemusí mať zamýšľaný účinok kvôli imunosupresívam, ktoré by boli podávané po transplantácii.

"Z náboženského hľadiska si nie som istá, či je to správna cesta," povedala pre miestne médiá. Lutaliová navyše uviedla, že vírusom sa nakazila už minulé leto a bola „takmer asymptomatická“.

Japonskí vedci objavili novú infekčnú chorobu spôsobenú vírusom
Vedci z Japonska objavili doteraz neznámy vírus schopný infikovať ľudí. Nazýva sa vírus Yezo a je príbuzný patogénom spôsobujúcim krymsko-konžskú hemoragickú horúčku a ochorenie oviec Nairobi, informuje portál RT. Čítať ďalej
06 | 10 | 2021 | Lukáš Leca