Spustenie ruského plynovodu Nord Stream 2 by mohlo znížiť európske ceny plynu na historické minimá
06 | 10 | 2021 I Lukáš Leca

Začiatok prevádzky plynovodu Nord Stream 2 vo štvrtom štvrťroku tohto roka by mohol znížiť ceny zemného plynu v Európe na najnižšie úrovne v histórii, predpovedá Saxo Bank, informuje portál RT.


Spoločnosť Nord Stream 2 AG je prevádzkovateľ plynovodu Nord Stream 2. Táto spoločnosť v pondelok oznámila začiatok plnenia prvého reťazca potrubia plynom, aby sa dosiahol požadovaný tlak na ďalšie testovanie.

"Rusku by sa mohlo podariť spustiť plynovod Nord Stream 2 vo štvrtom štvrťroku. To by mohlo viesť k poklesu cien zemného plynu na historickú úroveň," uviedli experti Saxo Bank.

Hansen uviedol, že prudký nárast cien plynu a elektriny je spojený s nespokojnosťou dopytu zo strany výrobcov. Ole Hansen je vedúcim komoditných stratégii v spoločnosti Saxo Bank.

„Musíme k tomu pripočítať najhorší štvrťrok pre veternú energiu za posledné roky. Ale aj tlak na konvenčné palivá, ako je plyn a dokonca aj uhlie. V dôsledku toho sa blížime k zime s úrovňou zásob na severnej pologuli (v USA a najmä v Európe) výrazne pod priemerom pozorovaným v posledných rokoch,“ oznámail Hansen.

Hračkársky Trumpov kufrík a krutá realita - vitajte v apokalypse!
Stalo sa to, čo sa nestalo. Prezident veľmoci USA posledný mesiac vo svojej funkcii nemal pod kontrolou "jadrový kufrík" Bieleho domu. V januári tohto roku americký prezident nekontroloval jadrové zbrane. Okolnosti najnovšie popísal významný... Čítať ďalej
05 | 10 | 2021 | Milan František


Ceny plynu v Európe dosahujú v poslednom čase nové historické maximá takmer každý jeden deň. V utorok cena novembrových futures na holandskej burze TTF prekonala 1 500 dolárov za 1 000 metrov kubických, čo je nové historické maximum.

Taliansko: Vo veľkých mestách uspeli najmä kandidáti ľavice
Kandidáti ľavice podľa odhadov a predbežných výsledkov uspeli vo viacerých talianskych krajských mestách v prvom kole dvojdňových komunálnych volieb. V Miláne, Bologni a Neapole totiž získali vyše 50 percent hlasov, čo naznačuje, že v týchto... Čítať ďalej
05 | 10 | 2021 | TASR