Politológ Michelko o mentálnom svete ex prezidenta Kisku
06 | 10 | 2021 I Eka Balašková

Tak sa nám rozpísal aj exprezident Andrej Kiska. Teda – zatiaľ napísal len knihu o politike. Pozrel sa na ňu aj politológ Roman Michelko, ktorý s úsmevom poznamenal, že sa ju oplatí prečítať. Ako vraví, človeku sa tak aspoň priblíži mentálny svet ex prezidenta Kisku.


Exprezident v knihe mnohé veci prikrášľuje, pretože mnohí aktéri z nášho politického života ešte v politike pôsobia. Už to sa s tvrdením o fikcii (celkom zľahka, však) bije – tak buď je to fikcia a nikoho sa to nemôže dotknúť, alebo to celkom fikcia nie je a niektoré postavy treba „prikrášliť“.


Obohraná platňa


Ani v tejto knihe pán exprezident nezabudol „pripomenúť“ naratív o mafiánskom štáte. A pán Kiska v rámci rozhovorov o tejto knihe veľmi rád pripomína myšlienku, že čoskoro príde NAKA aj po Fica. Pre Fica preto, lebo on bol hlavou tejto mafie, on bol ten, ktorý zneužíval štátne zložky na boj proti oponentom a podobne.


Ján Baránek: Tu to máte! Čierne na bielom! Adorované očkovanie nie je zázrakom
"Čo teraz? Chyba v systéme? To by som rád vedel, kde súdruhovia urobili chybu," reaguje Ján Baránek na článok, ktorý vyšiel v TASR s názvom: "Vysoká zaočkovanosť neznamená automaticky menej covidu, ukázal výskum." Čítať ďalej
05 | 10 | 2021 | Gabriela Fedičová


Pán Kiska, trošku opatrnosti


Minimálne pri hláškach o mafiánskom štáte. Okrem toho, že sám bol na čele tohto štátu, firma KTAG nie je vykonštruovaná a ani fiktívna kauza. Táto firma mala v popise činnosti napríklad development a podobné iné veci a v snahe ušetriť si dával A. Kiska ako náklady na kampaň. A. Kiska teda skúšal, či mu to vyjde. Daňový úrad to neuznal a to už šlo o vedomý podvod. Bolo jasné, že vyplácaním vratiek DHP konal nezákonne a konatelia tejto firmy sú dodnes stíhaní. On v čase svojho prezidentovania vďaka imunite stíhaný nebol a dnes sa cíti ublížene, že vyšetrovatelia a prokuratúra stále konajú v jeho kauze.


Psie oči a politický vplyv


Podľa Michelka si možno neuvedomuje a možno to robí podvedome, ale Kiska ako keby vyzýval svojim politickým vplyvom (môžeme si o ňom myslieť čo chceme, je to hlava štátu a tú majú mnohí v úcte) k zásahom do vyšetrovania. Nie práve takéto praktiky sú znakom mafiánskeho štátu?


Blaha vracia úder: Sú to hyeny, berú ľuďom chleba. Už niet kam ustúpiť... Do ulíc!
Smeráci pozývajúci na protivládny „míting“ v Banskej Bystrici sú už celý nažhavení na akciu, ktorá by im mala opäť zdvihnúť volebné preferencie. A nebol by to podpredseda stany Ľuboš Blaha, keby si ešte predtým do niekoho z vlády či médií... Čítať ďalej
05 | 10 | 2021 | Jozef Uhlarik


Účinná ľútosť


Bola v tom čase jedna z možností, ako sa vyhnúť trestnému stíhaniu. Firma KTAG musela urobiť sedemnásť opravných položiek. To znamená sedemnásť opravených daňových priznaní pri vratkách DPH.


Celkový kontext a preferencie


Sumárne preferencie Smeru a Hlasu sa aktuálne pohybujú okolo 35% a majú výrazne rastúci trend.
Kajúcnici“, ani jeden z nich, nebol v priamej väzbe s Ficom. Mimo Slovenska je Ficov dlhoročný priateľ Výboch – ten by ho teoreticky vedel usvedčiť. Všetko, čo povedal napríklad Imrecze, stojí na hlinených nohách. A síce že Fico nikoho neúkoloval, len sa nechával informovať o trestnom stíhaní prezidenta – získaval informácie.
Orgány činné v trestnom konaní, polícia a bezpečnostné zložky sú v totálnom rozvrate a strácajú tým dôveru nie len u opozičných, ale čiastočne aj u poslancov z koaličných strán. Navyše aj verejnosť je jednoznačne skôr na strane generálneho prokurátora Žilinku, nie na strane Lipšica. Keby teraz vláda začala stíhať Fica, vyvolalo by to podľa Michelka občianske nepokoje.


Nie sú nad zákonom


Michelko tým v žiadnom prípade nechce tvrdiť, že ak niekto z opozície spáchal trestný čin, je nad zákonom, to v žiadnom prípade. Dnes sa však ukazuje, že neexistujú žiadne priame dôkazy, ktoré by usvedčovali z korupčného konania, alebo zo zneužívania právomocí verejného činiteľa; voči Ficovi, nie sú.


Zažívame rozklad polície, minimálne kompetenčnú vojnu ozbrojených zložiek a v tomto štádiu by väzobné stíhanie Fica bola veľká politická rozbuška. OČTK by nemali podľahnúť takému politickému tlaku, pod ktorým by toto mohli dopustiť.
Knihu si však rozhodne treba prečítať. Človeku sa tak aspoň priblíži mentálny svet exprezidenta Kisku.


Zdajú sa vám nariadenia nezmyselné? To ste ešte nečítali TENTO príbeh Gusta Murína
Gustáv Gusto Murín popisuje, s akými šialenými a nezmyselnými nariadeniami sa v Európe dneška stretávame. Dôvodom je samozrejme Covid. Spisovateľ prináša príbeh známeho, ktorý sa vydal autobusom do Belehradu a vracal sa späť. Čo sa dialo, znie až... Čítať ďalej
05 | 10 | 2021 | Petra Demková