Pellegrini si kopol do ministra zdravotnícva: Ak Lengvarský ustúpi, nech odstúpi!
04 | 10 | 2021 I Eka Balašková

"Veľké peniaze sa naliali do MOMiek, na ktorých sa „nabalilo“ pár ľudí, do samotného testovania, ale kde je pomoc pre slovenské hospodárstvo, malé firmy, živnostníci, gastro. Jediné, čo ešte ako-tak fungovalo, boli veci dobiehajúce cez MPSVaR. Inde, hoci tí ľudia o ne prosili, len aby mohli prežiť, tie peniaze nepritiekli. Kde tie peniaze sú"? – pýta sa právom P. Pellegrini. Venuje sa však hlavne zdravotníctvu.


Nemá právo byť ministrom


To je už aj tak v hroznom stave a aj odborníci dvíhajú varovný prst, že je na pokraji zrútenia. Čelí ďalšej vlne odchodu zamestnancov, pretože všade už zdravotníci dostanú vyššiu mzdu, ako na Slovensku. V tejto situácii minister financií napíše list na Ministerstvo zdravotníctva, v ktorom ho žiada, citujeme P. Pellegriniho: „Aby sa rozpočet, ktorý štát platí za svojich občanov – dôchodcov, deti, za všetkých poistených v rámci štátu; zdravotným poisťovniam, aby na konci tohto roka zaplatil slovenským poisťovniam o dvestotridsaťpäť miliónov menej.“ To znamená, že má na konci tohto roka ochudobniť slovenské zdravotníctvo o viac, ako o dvestotridsať miliónov eur.


Predošlé vlády robili presný opak

Vzápätí Pellegrini pripomenul, že vlády po minulé roky práve naopak dofinancovávali práve tú základnú zdravotnú starostlivosť cez lekárov a nemocnice. Ministrovi financií sa evidentne rozsýpa rozpočet pod rukami, tvrdí Pellegrini, a tak si vybral za cieľ šetrenia tých najzraniteľnejších. O to menej pochopiteľná je aj reakcia ministra zdravotníctva, ktorý zdravotným poisťovniam oznámil hotovú vec, že sa majú pripraviť na to, že dostanú o 235 mil. menej, ako by mali.


Cestou k normálnosti je skoré premorenie žiakov
Portál postoj.sk vyspovedal riaditeľa Piaristickej spojenej školy Františka Hanáka v Prievidzi, Ambróza Jamrišku. Reč bola o situácii na školách v súvislosti s epidémiou covid 19. Čítať ďalej
04 | 10 | 2021 | Ján Papuga


Menej peňazí iba zhorší situáciu

Menej peňazí lekárom, ambulanciám, nemocniciam a ešte zhoršia situáciu. Pellegrini preto ministrovi Lengvarskému posiela výzvu: „Vyzývam preto ministra zdravotníctva, ak mu naozaj záleží na slovenskom zdravotníctve, aby sa postavil ministrovi financií čelom. Aby ho s týmto rozpočtovým opatrením poslal kade ľahšie, aby takýto pokyn ministra financií odmietol vykonať a aby zachoval výšku rozpočtu pre zdravotníctvo aspoň na takej úrovni, ako bola schválená v parlamente.“ A dodáva: „V opačnom prípade, ak sa podvolí príkazu Igora Matoviča, tak nech opustí stoličku ministra zdravotníctva. Ak totiž nebojuje za rezort, na čele ktorého stojí, nemá tam čo robiť.“


Neberie lekárom, berie nám všetkým


Minister Lengvarský kade chodí, tade hlása, že v prvom rade potrebujeme stabilizovať zdravotnícky personál. To však nepôjde v tejto ťažkej dobe inak, ako zvyšovaním platov, udržaním tých, ktorí tu ešte ostali a potencionálnym návratom tých, ktorí už odišli do zahraničia. Po výmene na poste ministra zdravotníctva sme všetci očakávali, že po M. Krajčim príde minister, ktorý do rezortu vnesie pokoj. Komunikačný chaos žiaľ naďalej pretrváva. O neodbornosti a neprofesionalite svedčí aj Lengvarského tlačová konferencia, na ktorej prehlásil, že Slovensko bude plošne očkovať deti vo veku 5-11 rokov. Podľa Z. Dolinkovej až na základe upozornenia Hlas-SD ministerstvo vydalo vyhlásenie, že v tejto vekovej kategórii budeme očkovať len deti, ktoré majú vážne diagnózy. A len na žiadosť rodiča, po schválení lekárom špecialistom a len v špeciálnych očkovacích centrách.


Prevádzkovatelia v gastre zo zúfalstva vydávajú vlastné "Mikasoviny"
Stretávate sa s množstvom oznamov, vyhlášok a nariadení na dverách gastro prevádzok? Vyznáte sa v nich? Sú vôbec realizovateľné? Sociálne siete prichádzajú z času na čas s nápadom. Nechali sme sa inšpirovať. Čítať ďalej
04 | 10 | 2021 | Ivan Brožík


Za stav zaočkovanosti vraj môže nevhodná kampaň

Podľa Dolinkovej stav zaočkovanosti na Slovensku je výsledkom nedostatočne pripravenej očkovacej stratégie, absentujúcej, nevhodnej očkovacej kampane a neexistuje kvalitná osvetová kampaň. Navyše aj očkovacia lotéria a sprostredkovateľské bonusy sa úplne minuli účinkom. Celá komunikácia ministra zdravotníctva sa zúžila na témy očkovanie a optimalizácia nemocníc, ktorá bola navyše posunutá o rok. Pritom práve prijatie optimalizácia siete nemocníc bola podmienka na čerpanie z fondu obnovy. Pokiaľ nič neurobíme, navyše vezmeme zo systému 235 miliónov eur, na čerpanie fondu obnovy nemáme šancu.


Toto bude mať smrteľné následky


V čase, keď stúpajú náklady na platové nároky, na hygienické a dezinfekčné prostriedky, o energiách ani nehovoriac sa mal minister jednoznačne postaviť za svoj rezort. On namiesto toho podľa Rašiho: „sklapol opätky a vzal Matovičovu žiadosť ako príkaz a pripravil svoj rezort o dve tretiny toho, čo na dokončenie roka potrebujú. To je, ako keby za dva mesiace dostali nulu.“ Dodáva Raši. Zdravotníctvo potrebuje peniaze, ale rezortný minister súhlasí so šesťdesiatpäť percentným znížením financií za poistencov štátu na posledný kvartál. Keď to vezmeme v celoročnom meradle, je to pokles o 17%. Ak Lengvarský neodolá tejto požiadavke, nemá právo byť ministrom zdravotníctva Slovenskej republiky.


Dôchodcovia sa ozývajú: Matovič, kde si s tou tabuľkou teraz? Ktorú riviéru si máme vybrať?
Mnohí dôchodcovia, ktorí odpracovali celý svoj život, môžu o luxuse v podobe akejkoľvek dovolenky iba snívať. Ozývajú sa, dokonca už aj blogujú. "V roku 2022 mi zvýšia dôchodok o 8,45 € tak to si už budem môcť vybrať luxus," píše jeden z nich vo... Čítať ďalej
04 | 10 | 2021 | Gabriela Fedičová


Nemôžu si tie peniaze nahradiť zdravotné poisťovne?


Je to veľmi komplikované. Tie by ich mohli vziať len od svojich pracujúcich poistencov. Zdravotné poisťovne už dnes presne vedia, koľko vyberú do konca roka, pretože každý z nás zo svojej výplaty odvádzame poistenie a viac zdrojov poisťovne nemajú. Oni ich získajú tým, že škrtnú výkony – operácie, ambulantné vyšetrenia a zákroky. Ony to zvládnu. To sú menežéri, ktorí majú pred sebou čísla. Utrpí však len pacient, pretože na ničom inom, ako na pacientovi sa ušetriť nedá.


Čo sa teda môže stať


Ak máte plánovanú operáciu, pravdepodobne ho neodoperujú a odložia ho do budúceho roka. Toto odkladanie operácií bude spôsobovať ďalšie odvrátiteľné úmrtia – nebudete odoperovaný v čase, keď odoperovaný byť máte, dostanete druhotriedny materiál a nedostanete najúčinnejšie lieky, aké by ste za normálnych okolností dostať mohli.