Peniaze platiteľov daní v členských krajinách EÚ chce Brusel míňať poza chrbát Europarlamentu
30 | 09 | 2021 I Ivan Brožík

Vraj ide o "technické" výdavky. Ide však o milióny. Ich adresáti sa nachádzajú v Afganistane, v Etiópii. Ak by išlo o charitu, tak nikto ani muk. Avšak, tú charitu by museli odhlasovať poslanci europarlamentu. V týchto prípadoch boli obídení. A to je dosť poburujúce.


"Európska únia plánuje prevody peňazí do Afganistanu vo výške 69 miliónov eur, do Etiópie vo výške 30 miliónov eur a do Fondu pre azyl, migráciu a integráciu (AMIF) vo výške 21 miliónov eur." Informuje o tom český web prvnizpravy.cz.
Mimo parlamentné schvaľovanie

"Okrem samotného problému je obzvlášť zaujímavé, že tieto prevody peňazí daňových poplatníkov neprechádzajú bežným parlamentným procesom: Výbor pre zahraničné veci a Výbor pre rozvoj sa do toho ani nezapojili, pretože rozpočtové položky spadajú do technickej kategórie, ako je napr. nábytok do parlamentných miestností." Pripomínajú prvnizpravy.cz. S narážkou na to, že "rozpočtové položky" môžu z Bruselu vytekať ako voda zo sita a všetko je v poriadku.
Obvyklá neobvyklosť

Joachim Kuhs, hovorca rozpočtovej politiky delegácia AFD v parlamente EÚ a člen Federálneho výkonného výboru AFD, to komentuje takto:

"EÚ obvykle schvaľuje tak vysoké prevody peňazí po prerokovaní vo výboroch pre zahraničné veci a rozvoj, ktoré sú pre tento účel skutočne určené. Teraz bolo takéto prerokovanie úmyselne vynechané, pretože je obava z verejnej diskusie o tak kontroverzných položkách výdavkov, a preto sú klasifikované ako "technické".
Výzva na diskusiu

"Tento postup je neprijateľný a je v rozpore s demokratickými štandardmi: Dôležité otázky sú zametané pod koberec s použitím  parlamentných kľučiek v nádeji, že si ich nikto nevšimne. Vyzývame na diskusiu o týchto vysokých položkách výdavkov mimo rozpočtový výbor EÚ. Odmietame tieto prevody peňazí daňových poplatníkov. Najmä v Afganistane je situácia príliš mätúca na to, aby bolo možné zaručiť, že peniaze neskončia v nesprávnych rukách. A bez toho, aby k týmto prevodom boli pripojené priehľadné podmienky, nemali by byť uskutočňované. " Cituje náš zdroj - prvnizpravy.cz Joachima Klusa.

(Medzititulky red. HD.)

Čo nás ešte čaká? V Európe sa rozširuje nebezpečný hmyz, preniknúť môže aj na Slovensku
30 | 09 | 2021 | Gabriela Fedičová