Najnovší predvolebný prieskum v ČR: Hnutie ANO premiéra Babiša je jasne prvé
12 | 09 | 2021 I Ivan Mihale/ TASR

V októbrových voľbách do Poslaneckej snemovne v Česku by podľa septembrového prieskumu agentúry STEM pre televíznu stanicu CNN Prima News zvíťazilo presvedčivo hnutie ANO s 32,4 percenta hlasov. Na druhom miesto by s veľkým odstupom skončila koalícia Spolu (tvoria ju ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) a za ňou by nasledovala koalícia Pirátskej strany a hnutia STAN (Starostovia a nezávislí). V nedeľu o tom informoval portál Novinky.cz.


Voľby do dolnej komory českého parlamentu sa budú konať 8.–9. októbra. Vládne hnutie ANO vedené premiérom Andrejom Babišom začalo znova dosahovať v prieskumoch nad 30 percent hlasov v auguste.

Niektoré okresy opäť s obmedzeniami. Pozrite ČO konkrétne vás čaká
Neslávne slávny covid automat opäť úraduje. Od pondelka sa mierne zhoršenie epidemickej situácie samozrejme odrazí aj na farbách okresov. Väčšina Slovenska bude oranžová a prvýkrát zasvieti aj 10 červených. A práve v nich je potrebné očakávať... Čítať ďalej
12 | 09 | 2021 | Ivan Mihale


Druhá koalícia Spolu by podľa aktuálneho septembrového prieskumu získala 20 percent hlasov a tretia koalícia Pirátov a Starostov 18 percent. To je u oboch koaličných zoskupení mierne oslabenie oproti minulým prieskumom. Do Snemovne by sa ešte dostalo hnutie SPD Tomia Okamuru s 11,8 percenta a komunisti, ktorým prieskum prisúdil 5,4 percenta.

Pod päťpercentnou hranicou potrebnou pre vstup do Snemovne by opäť skončili vládni sociálni demokrati (ČSSD) so 4,4 percenta. Neprešla ani Trikolóra, Slobodní či Prísaha Roberta Šlachtu. Prísaha by sa do Snemovne podľa výskumníkov nedostala cez päťpercentnú hranicu ani v prípade zohľadnenia odchýlky.

Maďarov stále škrie, že pápež u nich strávil len pár hodín a na Slovensku bude celé dni
Pápež František počas krátkeho výletu do Maďarska varoval, že v Európe „stále číha“ hrozba antisemitizmu. Vyjadril sa tak po stretnutí s maďarským premiérom Viktorom Orbánom, s ktorým sa v otázke utečencov výrazne rozchádzajú v názoroch,... Čítať ďalej
12 | 09 | 2021 | Diana Zaťková