Armáda začala medzinárodne cvičenie Toxic Valley v Zemianskych Kostoľanoch
07 | 09 | 2021 I Ivan Mihale/ TASR

V Zemianskych Kostoľanoch sa začína medzinárodné vojenské cvičenie Toxic Valley 2021, zúčastní sa na ňom takmer 300 vojakov. Trojtýždňové cvičenie odštartovalo úvodným nástupom cvičiacich sa v priestoroch Výcvikového testovacieho centra radiačnej, chemickej a biologickej ochrany (RCHBO) v Zemianskych Kostoľanoch. TASR o tom informoval hovorca Ozbrojených síl (OS) SR Štefan Zemanovič.


"Po minuloročnej prestávke spôsobenej pandémiou, na zvládaní ktorej sa podieľali aj mnohí súčasní účastníci cvičenia, máme opäť možnosť preveriť naše spôsobilosti v reálnych podmienkach," uviedol na úvod riadiaci cvičenia Oliver Toderiška. Cvičenie je podľa slov OS SR zamerané na precvičenie činnosti odberových tímov SICA (teda Sampling and Identification of Chemical Agents) a mobilných chemických, identifikačných laboratórií.

M. Uhrík: Lipšic ako kľúčový advokát v Pente. FOTO ako dôkaz
Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic rozhodne nie je mužom na svojom mieste. Hovorili to o ňom ešte pred voľbou do funkcie viacerí právnici i politici, ktorých slová sa teraz iba potvrdzujú. Šéf hnutia Republika Milan Uhrík má proti nemu aj... Čítať ďalej
07 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik


Hovorca priblížil, že na cvičení sa zúčastní takmer 300 príslušníkov Ozbrojených síl SR, Ministerstva vnútra SR a Ozbrojených síl Rakúska, Belgicka, Nemecka, Českej republiky, Francúzska, Nemecka, Maďarska, Talianska, Poľska, Slovenskej republiky, Slovinska a Spojených štátov amerických.

Výcvikové testovacie centrum v Zemianskych Kostoľanoch je podľa slov OS SR v podmienkach aliančných krajín výnimočné možnosťou výcviku špecialistov radiačnej chemickej a biologickej ochrany s použitím reálnych toxických chemických látok. Doplnil, že zároveň disponuje akreditáciou Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW). "Práve takýto výcvik zvyšuje odbornú spôsobilosť vojenských a civilných špecialistov pri ich detekcii a následnom precvičení pripravenosti na reakciu pri ich nasadení," uzavrel.

Pred 80 rokmi sa začala blokáda Leningradu, jedna z najkrvavejších v dejinách
Bola to jedna z najdlhších a najkrvavejších blokád mesta v dejinách ľudstva. Každý deň v nacistami obkľúčenom Leningrade zomieralo viac ako 700 ľudí, ktorí boli vystavení nepredstaviteľnému utrpeniu – najmä hladu a chladu. "Keď sme uvideli trávu,... Čítať ďalej
07 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR