Mlčte! Voči Žilinkovi môžete veľké nič! Odkazuje politikom Kolíkovej exprokurátor
03 | 09 | 2021 I Gabriela Fedičová

Milan Valašík, bývalý riaditeľ trestného odboru generálnej prokuratúry a v súčasnosti advokát si myslí, že politici, ktorí húfne zvolávajú novinárov a hodnotia rozhodnutie generálneho prokurátora by mali mlčať. Je presvedčený, že zrušiť paragraf 363 trestného poriadku by bola chyba! Politici a novinári sa nemajú čo miešať do odbornej debaty a odkazuje im, aby mlčali, píše portál Ereport. 


Paragraf 363 si politici začali viac všímať po tom, čo ho tento týždeň využil generálny prokurátor Maroš Žilinka a zrušil obvinenia u bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského a biznismana Jaroslava Haščáka. Vicepremiérka a šéfka strany Za ľudí Veronika Remišová zvoláva tlačové besedy, ďalší politici vypisujú a volajú po zrušení, alebo zmene sporného paragrafu 363 trestného poriadku.

Advokát Milan Valašík v rozhovore pre Ereport politikom odkazuje, že generálny prokurátor nie je ich podriadený a zrušenie paragrafu 363 nepodporuje. „Určite nie. Ten paragraf bol do trestného poriadku daný, aby sa zrýchlilo konanie a hlavne musíme dôverovať generálnej prokuratúre ako inštitúcii. Ono sa hovorí, že rozhodol generálny prokurátor, ale to rozhoduje inštitúcia,” priblížil pre eReport Valašik.

Radačovský: Vy, neoliberáli, Vaši sponzori a Vám spriaznené médiá, ste stelesnené zlo
M. Radačovský si vypočul plamennú tlačovku generálneho prokurátora. A nadväzuje naňho: „Ako je možné, že si dovoľujete robiť závery, že p. generál Lučanský si poranenia a smrť spôsobil sám, bez znalosti spisu, bez znalosti dôkazov, bez znalosti... Čítať ďalej
02 | 09 | 2021 | Petra Demková

Paragraf slúži na eliminovanie svojvoľného alebo nekvalifikovaného rozhodnutia nižších zložiek

Valášik sa obáva aj toho, že keby došlo k zrušeniu paragrafu, po ktorom politici volajú, čím ho nahradia. Myslí si, že nie na každom okrese sú kvalifikovaní policajti a prokuratúry a toto udržuje nad nimi kontrolu. Autorom paragrafu, ako ozrejmil Valašik pre Ereport je všeobecne uznávaná kapacita, profesor Jozef Čentéš, ktorý robil novelu trestného poriadku v roku 2005. "Posledná úprava paragrafu prebehla v roku 2016. Odvtedy ho môže generálny prokurátor použiť aj v inej ako meritórnej veci," ozrejmil Valašik pre Ereport.

Valášik upozorňuje, že personifikovanie rozhodnutí na jednu osobu, že aký je Žilinka, je ťažký omyl a dodal, že bez 363-ky si nevie predstaviť fungovanie prokuratúry a považuje za chybné, že ak sa na rozhodnutia generálneho prokurátora pozerá, ako na verdikt jednotlivca. "Rozhodnutie pripravoval tím, to nepripravoval námestník Jozef Kandera,” vysvetlil terajší advokát Valašik.

Kolíková: Gorilu by som posúdila a je na mieste, aby tam stíhanie bolo
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) chce zúžiť sporné ustanovenie Trestného poriadku, paragraf 363, ktoré dáva možnosť Generálnej prokuratúre (GP) SR zrušiť obvinenie či trestné stíhanie. Nedávne využitie tejto kompetencie generálnou... Čítať ďalej
02 | 09 | 2021 | Ivan Mihale/ TASR

Právnická verejnosť je zneistená kajúcnikmi

Právnická verejnosť podľa Valášika zostala taká zneistená, keď polícia začala pracovať s kajúcnikmi. „Faktom je, že právnická verejnosť je zneistená kajúcnikmi, najmä keď sa ukázalo, že to je podsvetie. Ja sa nedomnievam, že prokurátori Michal Šúrek a Ondrej Repa by niekoho presviedčali, aby vypovedal tak či onak. Nie sú na to odkázaní, ani závislí,” priblížil pre Ereport Valašik.

Valášik si myslí, že diskutovať by mali právnické združenia, fakulty, odborníci a nie skupinka diletantov za ktorú v tomto prípade považoval politikov. „Politici nech sa láskavo do trestného práva nemiešajú. Lebo aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková povedala, že bude chcieť počuť vyjadrenie generálneho prokurátora. Tak ona môže veľké nič, oni nie sú jej podriadení. Ona nemá žiadne právo si takéto niečo pýtať. Ona môže šúchať nohami a prečítať si to v novinách, tak isto ako ostatní,” adresoval cez portál Ereport ostrú výčitku ministerke.

Na samotnom texte Ústavy výrazne prestalo po 30 rokoch záležať
Samotný text ústavy vytvára pri jej vysvetľovaní Ústavným súdom (ÚS) SR len základné východisko. Čítať ďalej
03 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR