Školáci sa po prázdninách vracajú do škôl, začína sa školský rok 2021/2022
02 | 09 | 2021 I Ivan Mihale/ TASR

Brány základných a stredných škôl sa po dvoch mesiacoch vo štvrtok opäť otvoria, začína sa školský rok 2021/2022. V tomto roku ich bude navštevovať 706.825 žiakov. Do školských lavíc zasadne po úplne prvý raz 65.622 detí, ide o prvákov základných škôl. Situácia z minulého roka by sa už opakovať nemala, školy sa už plošne z dôvodu pandémie zatvárať nebudú. TASR o tom informoval odbor komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.


Do základných škôl vrátane špeciálnych škôl sa vráti 509.704 žiakov. Nárast celkového počtu žiakov základných škôl v porovnaní so školským rokom 2020/2021 je podľa informácií z odboru komunikácie a marketingu rezortu školstva o 23.425 žiakov.

Začiatok školského roka poznačia aj prísne hygienické opatrenia, ktoré majú zabrániť šíreniu nového koronavírusu. V novom školskom roku sa školy nebudú zatvárať plošne, vyžadovať sa nebude ani test na nový koronavírus. V prípade pozitívneho prípadu sa bude postupovať podľa vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva SR. Školy sa budú riadiť takzvaným školským semaforom.

Najväčšia zmena podľa rezortu školstva nastane v novom školskom roku v rámci reformy obsahu vzdelávania, ktorá bude na konci školského roku pripravená. "Jej cieľom je vytvoriť zmysluplné učivo, ktoré na seba nadväzuje, podporiť moderné metódy výučby a dostať do výučby aj napríklad kritické myslenie. S týmito zmenami bude školám pomáhať 40 regionálnych centier, kde skúsení učitelia z praxe budú vzdelávať ostatných učiteľov a pomôžu im s prechodom na nový systém výučby," vysvetlil minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). Aj v novom školskom roku rezort školstva pokračuje s projektom doučovania Spolu múdrejší a vyčleňuje naň ďalšie finančné prostriedky.

Spisovateľ Pavel Hirax Baričák: Dojímavá prosba k učiteľom
Prosba smerom k učiteľom a zamestnancom škôl: "Aby nepôsobili na školákov v oblasti očkovania. Hlavne tých starších, ktorých sa to už bytostne týka. Či už sú za vakcináciu alebo proti, poprosím žiakov nezosmiešňovať, nevylučovať, nekritizovať,... Čítať ďalej
02 | 09 | 2021 | Gabriela Fedičová