Lesov pribúda! Rozzúrená beštia útočila
02 | 09 | 2021 I Ondrej ŠTEFIK

Žena je po útoku medveďa v kritickom stave. Informovala o tom záchranná služba ATE na svojej stránke a na sociálnej sieti Facebook


Podľa zverejnených informácii, bola dotrhaná žena letecky transportovaná na urgentný príjem Fakultnej nemocnice F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici.


Útok medveďa sa stal v katastrálnom území obce Hradištie, ktorá sa nachádza v okrese Poltár. 58 ročnú ženu napadol medveď, keď zbierala černice, v ovocnom sade. Zviera ju dohrýzlo a driapalo na hlave, krku, ramene a stehne.  Primárne ošetrenie jej spravili leteckí záchranári na mieste. Úspešne sa im podarilo zastaviť krvácanie a stabilizovať vitálne funkcie. Žena bola otrasená a vo veľkom šoku.

GP Žilinka sa nenechal zastrašiť a tvrdo skritizoval Čaputovú, médiá a politikov
02 | 09 | 2021 | Peter Sulek

Domov medveďa sa rozširujeme a napriek tomu to nestačí

Viacerí aktivisti, ktorí milujú aj macka PU, tvrdia, že medveďom berieme ich prirodzený domov, lebo im berieme lesy. Podľa zverejnených štatistík sa za posledných 100 rokov zväčšilo územie zalesnených plôch skoro o polovicu. Do veľkej miery to má na svedomí človek, ktorý zalesňuje nové územia z hospodárskych dôvodov.

Vývoj lesov


Lesy pribúdajú napriek tomu, že ťažba sa zvyšuje aj v poslednom období.

vývoj lesov NLC


Slovensko na tom u s rozlohou lesou nie je zle.

The Food and Agriculture Organization (FAO) zdroj enviroportal.sk


„Podľa analýzy Technickej univerzity vo Zvolene z roku 2014 bolo na našom území potvrdených minimálne 1256 jedincov. Podľa štatistiky vedenej Národným lesníckym centrom vo Zvolene bola početnosť medveďa hnedého na Slovensku k 31.3. 2020 na úrovni 2760 kusov.  Za posledných 6 rokov to predstavuje nárast o 1504 jedincov. Ak vezmeme do úvahy fakt, že v roku 2000 bola početnosť populácie na Slovensku 700 až 900 jedincov, početnosť populácie medveďa hnedého stúpla za posledné dve desaťročia trojnásobne," uviedol Lesy SR štátny podnik.

Štátny podnik Lesy SR si myslí, že situácia s medveďmi je alarmujúca. Uviedli, že na 300 ha výmery lesa pripadá jeden medveď. Ich vyjadrenie prišlo po tom, čo pitva potvrdila zabitie muža medveďom. Usmrteného z Liptovskej Lúžnej našili v lokalite Banskô.

Mimoriadna správa: Mainstream za dverami! SME, Aktuality a Denník N na Žilinkovu tlačovku nepustili
Generálna prokuratúra zvolala tlačovú besedu. Generálny prokurátor Maroš Žilinka na nej obhajuje kroky prokuratúry. Faktom však ostáva, že niektoré "hlavné média" pozvánku nedostali. Denníky SME, Aktuality a Denník N tak ostali za dverami s očami... Čítať ďalej
02 | 09 | 2021 | Ivan Mihale