Radačovský: Keby generál žil, bol by dnes na slobode a povedal by toho veľmi veľa
01 | 09 | 2021 I Gabriela Fedičová

Právnikov a osôb znalých práva, ktorí sa vyjadrujú k postupu generálneho prokurátora vo vzťahu k osobám, ktoré sú väzbe, voči ktorým je zastavené trestné stíhanie, voči ktorým je začaté trestné stíhanie a tých, ktorí hodnotia vzťah generálneho prokurátora a špeciálneho prokurátora je podľa Radačovského toľko, že by sa dalo nimi vydláždiť Hviezdoslavove námestie. Europoslanec poukazuje na sociálnej sieti predovšetkým na to, že zaujať stanovisko k odbornému riešeniu tohto problému ale asi nevie, alebo nechce nikto.


V úvode príspevku na sociálnej sieti europoslanec pripomína svoj komentár zo dňa 11.10.2020 pod názvom "Boj politikov o generálnu prokuratúru - jednoduché riešenie. Vysvetlil v ňom, prečo vrcholil boj politikov o
Generálnu prokuratúru Slovenskej republiky. Poskytol aj riešenie, ktoré by viedlo k strate záujmu politikov o post generálneho prokurátora. A kedy by mohol byť skutočne nezávislý od politikov.

Radačovský vtedy uviedol, že jedine prokurátor môže rozhodnúť, že trestné stíhanie voči tej-ktorej osobe sa nezačne a proti takémuto rozhodnutiu nie je možné podať opravný prostriedok na súd. A tiež, že jedine prokurátor môže v prípravnom konaní zastaviť trestné stíhanie proti komukoľvek. A proti takémuto rozhodnutiu nie je možné podať opravný prostriedok na súd. Riešením by podľa neho bola novela Trestného poriadku do ktorej by sa doplnilo, že proti zastaveniu trestného stíhania, proti nezačatiu trestného stíhania je možné podať opravný prostriedok na súd.

Lipšic REAGUJE na dianie! Čo napísal?
Utorok bol mimoriadne bohatý na udalosti. Generálny prokurátor sa postaral o zrušenie obvinení V. Pčolinského, s tou istou vecou súvisiacich obvinení Zoroslava Kollára a nakoniec sa na slobodu dostal aj J. Hačšák. Daniel Lišic reaguje. Čítať ďalej
31 | 08 | 2021 | Petra Demková

Každá politická garnitúra má neskonalý záujem o prokuratúru

Pripomína aj svoj komentár zo dňa 09.05.2020 v ktorom laickým, jednoduchým spôsobom vysvetlil, prečo každá politická garnitúra má neskonalý záujem o prokuratúru. "Z jednoduchého dôvodu," vysvetlil Radačovský.

"Len prokurátor totiž môže rozhodnúť, kto bude a kto nebude treste stíhaný. A koho postavíme alebo nepostavíme pred súd. Pokiaľ sa rozhodne niekoho postaviť pred súd, to by ešte nebolo to najhoršie. Pretože v konečnom dôsledku by súd rozhodoval o vine alebo nevine a o prípadnom treste. Zaujímavejšie je to v prípade, pokiaľ sa prokurátor rozhodne, že niekoho trestne stíhať nebude. Alebo že trestné stíhanie voči niekomu zastaví," napísal. "V takomto prípade už nemá možnosť súd vo veci konať. A to je podľa môjho názoru hlavný dôvod, prečo sa každá politická vládna garnitúra tak vehementne zaujíma o post generálneho prokurátora. Jednoducho, generálny prokurátor rozhodne o tom, koho trestne stíhať budeme, koho trestne stíhať nebudeme a voči komu trestné stíhanie zastavíme," doplnil svoj komentár europoslanec.

V. Pčolinský stojac pred basou: Mlčal som pol roka. Motivačných línií, prečo ma zavreli, je viacero
Čaká nás asi horúca jeseň. Kedy začne rozprávať? A čo všetko sa ešte dozvieme? Vladimír Pčolinský je vonku a vládna koalícia môže očakávať, že prehovorí. Dnes, krátko po prepustení z väznice poskytol V. Pčolinský prvý rozhovor médiám. Všeličo... Čítať ďalej
31 | 08 | 2021 | Petra Demková

Vládna garnitúra pri voľbe generálneho prokurátora postupuje odborným a nie politickým spôsobom

V závere príspevku zdôraznil, že pokiaľ by ktorákoľvek vládna garnitúra postupovala v otázkach postavenia generálneho prokurátora odborným a nie politickým spôsobom, tak k situáciám, ktoré sa odohrávajú na politickej scéne ohľadom trestných stíhaní prominentných ale aj iných osôb by vôbec nemuselo dôjsť.
A vyjadril ľútosť nad generálom Lučanským a nešťastnou rodinou Lučanských. "Keby bol generál žil, bol by dnes na slobode. A mohol povedať toho veľmi veľa. Mohol sa brániť, obhajovať. Veď ho v podstate usvedčovali tí istí kajúcnici, ktorí dnes boli označení ako nevierohodní," dodal.

Boris Kollár zvolal tlačovú besedu a dal vážne politické vyhlásenie
31 | 08 | 2021 | Gabriela Fedičová