USA zažívajú vojensko-politickú blamáž storočia! (VIDEO)
26 | 08 | 2021 I Ondrej ŠTEFIK

Na Facebooku sa objavilo zaujímavé video. Dokonale zobrazuje trápnosť americkej porážky v Afganistane. Bolo by to aj do smiechu, keby kvôli tomu zbytočne nevyhaslo množstvo ľudských životov.


Ako sa vyjadrovali prezidenti USA k hegemónii Talibanu v Afganistane na začiatku ťaženia a na jeho konci, demonštruje zostrih videa zavesený na sociálnej sieti Facebook. 
Bush junior vyznieva s odstupom času totálne hlúpo

„Vďaka našej armáde, našim spojencom a statočným afganským bojovníkom sa režim Talibanu blíži ku koncu," povedal v prejave v roku 2001 prezident USA George W. Bush. Následne v jeho teatrálnom prejave zazneli silné a patetické slová ako ľudské práva a ľudská dôstojnosť v Afganistane. V pozadí ho prerušoval frenetický potlesk.  


O 20 rokov neskôr...  

O 20 rokov neskôr, v júli 2021, čelil otázkam reportérov na tlačovke k odchodu vojsk USA z Afganistanu súčasný americký prezident Biden. Rezolútne odmietal, že by Taliban prebral moc v Afganistane po odchode vojsk USA slovami: „Nie! Pretože máte afganské jednotky, ktoré majú 300 000 dobre vybavených vojakov. Rovnako dobre ako akákoľvek iná armáda na svete. Majú k dispozícii letectvo, proti niečomu takému ako 75 000 Talibancov.“

Podľa reportérky (bližšie nezistenej) vojenské spravodajské služby predpokladali pád afganskej vlády. Biden ju zastavil slovami: „To nie je pravda!" Následne rezolútne a striktne poprel, že by ho o tom informovali spravodajské služby alebo že by identifikovali predmetné riziko. Taktiež sa vyjadril, že nevidí ani paralelu medzi Vietnamom a Afganistanom. Podľa neho veľvyslanectvo USA nebude musieť opustiť krajinu.  

„Takže otázka teraz znie, kam sa dostanú. To je zatiaľ vo hviezdach, ale pravdepodobnosť, že tam Taliban všetko ovládne a bude vlastniť celú zem, je veľmi nízka," skonštatoval Biden. Jeho výrok je však s odstupom času minimálne úsmevný.  

Päť krajín ide pokoriť Ruskú federáciu
Západ opäť provokuje a otvorene ide zvyšovať bezpečnostné napätie vo východnom regióne. Budú pumpovať "prachy" do nepriateľských aktivít proti Rusom. Čítať ďalej
25 | 08 | 2021 | Ondrej ŠTEFIK

O niekoľko dní neskôr...

Video zachytáva Afgancov, ako vstupujú ako víťazi do prezidentského paláca v hlavnom meste Kábule.  Hneď po tom, ako v krátkom čase prakticky bez odporu ovládli celý Afganistan. Video tiež ukazuje Bidena ako sedí v pracovni Bieleho domu a sleduje na obrazovke situáciu. Zároveň reportér hlási: „Je mnoho Američanov, ktorí sa tak divia. Viac ako 20 rokov, viac ako 20 000 zranených a viac ako 2 000 mŕtvych. Kvôli čomu?" Na video banneri svieti nadpis Ambasáda USA skončila, bola evakuovaná po tom, keď Taliban prebral moc.