Rusko oznámilo, že sa ešte nerozhodlo, či uzná Taliban
26 | 08 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Kremeľ vo štvrtok oznámil, že Rusko bude pozorne sledovať vývoj v Afganistane, kým rozhodne, či uzná vládu radikálneho hnutia Taliban. Informovala o tom tlačová agentúra AP.


Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov uviedol, že Moskva bude sledovať "budúce kroky Talibanu pri zaisťovaní poriadku a bezpečia občanov v krajine, ako aj pri poskytovaní bezpečia ruským diplomatom".

Peskov zdôraznil, že Rusko chce vidieť v Afganistane mier a stabilitu a dúfa, že nová vláda sa bude snažiť zastaviť prúd drog smerujúci z Afganistanu.

Moskva bojovala v desaťročnej vojne v Afganistane, ktorá sa skončila stiahnutím sovietskych vojakov v roku 1989. V posledných niekoľkých rokoch sa však Moskva vrátila na diplomatickú scénu ako sprostredkovateľ a oslovovala znepriatelené afganské frakcie vrátane Talibanu, hoci toto militantné hnutie bolo v roku 2003 zaradené do ruského zoznamu teroristických organizácií.

Putin a Si Ťin-pching sa zaviazali zachovať mier v Strednej Ázii
Moskva a Peking budú spolupracovať na zabezpečení afganského regiónu. Dohodli sa na tom ruský prezident Vladimir Putin a čínsky premiér Si Ťin-pching počas stredajšieho telefonátu, informuje portál RT. Čítať ďalej
26 | 08 | 2021 | Lukáš Leca