Doktor Michal Piják sa dostal k informáciám o pacientovi Tiborovi. Všetko bolo inak!
26 | 08 | 2021 I Petra Demková

Michal Piják má nové informácie ohľadom medializovaného prípadu pacienta T. M. „Lekári kliniky poskytli verejnosti zavádzajúce informácie o zdravotnom stave uvedeného pacienta, ktorého zneužili na propagáciu očkovania a finančne náročnej liečby, čím porušili Deontologický kódex Slovenskej lekárskej komory,“ informuje lekár.



Zázračné vyliečenie Tibora

Príspevok na sociálnej sieti nazval príznačne „Zázračné vyliečenie - aktualizácia“.

„Z dôveryhodného zdroja mám novú informáciu, ktorá potvrdila môj predpoklad, že v súvislosti s medializovaným prípadom pacienta T. M., hospitalizovaného na KIGM LF UK, SZU a UNB v dňoch 6. 8. 21- 13. 8. 21, lekári tejto kliniky poskytli verejnosti zavádzajúce informácie o zdravotnom stave uvedeného pacienta, ktorého zneužili na propagáciu očkovania a finančne náročnej liečby, čím porušili Deontologický kódex Sovenskej lekárskej komory,“ začína jasne a bez okolkov Piják.

Deti v školách by sa nemuseli testovať, nič hrozné by sa nestalo, tvrdí imunológ Václav Hořejší
Prázdniny sa blížia ku koncu a ľudia premýšľajú nad tým, ako to bude vyzerať začiatkom septembra. Niektorí majú obavy, že väčšia kumulácia predovšetkým školákov a tých, ktorí sa vracajú po letných dovolenkách do zamestnania, môže stáť za nárastom... Čítať ďalej
26 | 08 | 2021 | Tibor Sipos

Pacient nemal ťažký priebeh

Pravdou očividne nebolo ani to, že pacient mal ťažký priebeh choroby. Piják vysvetľuje: „Prípad sa totiž prezentoval ako ťažká forma COVID-19, ktorá si vyžadovala liečbu remdesivirom, dexametazónom a baricitinibom, avšak v skutočnosti išlo o ľahkú formu obojstranného zápalu pľúc spojeného s infekciou SARS-CoV-2.“
Sabaka zavádzal

Následne sa známy lekár púšťa do MUDr. Sabaku, ktorý ho v minulosti kritizoval. „Už v predošlom statuse som vyjadril údiv nad tým, že Sabaka vo svojich komentároch vôbec nespomínal zápal pľúc, čím by sa mohla zdôvodniť takáto agresívna a finančne náročná liečba, ktoré je však spojená s vyšším rizikom výskytu nežiaducich účinkov. Informácia o tom, že nešlo o ťažký stav, ktorý by si vyžadoval takúto intenzívnu liečbu, sa dá ľahko overiť, a preto je oprávnený predpoklad, že poskytnutá zdravotná starostlivosť nebola v súlade so súčasnými poznatkami,“ informuje Piják.

„Preto som toho názoru, že prípad by mal by byť podnetom pre prešetrenie Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, prípadne orgánov činných v trestnom konaní,“ upozornil lekár.

Piják sa vracia k svojmu staršiemu príspevku. „Pripomínam, že v mojom predošlom statuse nazvanom Zázračné vyliečenie som uviedol, že podľa vyjadrení Dr. Sabaku by sa dalo dedukovať, že išlo o pacienta patriaceho do skupiny pacientov, u ktorých sa vyžaduje dodávanie kyslíka pomocou zariadenia s vysokým prietokom alebo neinvazívnej ventilácie, ale nie invazívnej mechanickej ventilácie alebo mimotelovej membránovej oxygenácie. Uviedol som aj to, že Panel expertov Amerického ústavu národného zdravia (NIH) pre týchto pacientov odporúča jednu z nasledujúcich možností: Samotný dexametazón (AI); alebo Dexametazón plus remdesivir (BIII),“ dodal lekár.

Heredoš: Čekan zarába na štátnych zákazkách. Zisky posiela do amerického Delaware s nulovou daňou
Pavol Čekan je slovenský vedec pôsobiaci v oblasti molekulárnej biológie, biochémie a molekulárnej onkológie, ktorý sa podieľal na troch patentoch v oblasti výskumu RNA. Jeho spoločnosť MultiplexDX darovala Slovensku 200 tisíc PCR testov na... Čítať ďalej
26 | 08 | 2021 | Jozef Uhlarik

Odporúčania liečby

„Panel tiež odporúča u nedávno hospitalizovaných pacientov (t. j. tých, ktorí sú do troch dní od prijatia do nemocnice), u ktorých sa rýchlo zvyšuje potreba kyslíka a vyžadujú vysokoprúdový kyslík alebo neinvazívnu ventiláciu a majú zvýšené ukazovatele zápalu, pridať baricitinib (BIIa) alebo tocilizumab (BIIa) k jednej z dvoch vyššie uvedených možností. Pretože oba tieto lieky sú silné silné imunosupresíva , existuje riziko aditívneho rizika infekcie,“ informuje ďalej MUDr. Piják.

Potom prechádza k odborným informáciám: „Podľa novej informácie však pacient očividne patril do kategorizácie s menším stupňom závažnosti choroby, ktorá sa vzťahuje na pacientov, u ktorých sa síce vyžaduje podávanie doplnkového kyslíka, ale u ktorých sa nevyžaduje podávanie kyslíka pomocou zariadenia s vysokým prietokom, neinvazívnej ventilácie, invazívnej mechanickej ventilácie alebo mimotelovej membránovej kyslíka.
Ďalšie odporúčania

Panel expertov amerického Národného inštitútu zdravia (NIH) odporúča pre týchto pacientov jednu z nasledujúcich možností: Remdesivir (napr. pre pacientov, ktorí vyžadujú minimálny doplnkový kyslík) (BIIa); Dexametazón plus remdesivir (napr. pre pacientov, ktorí vyžadujú zvyšujúce sa množstvo kyslíka) (BIII); alebo Dexametazón (keď kombinovanú liečbu s remdesivirom nemožno použiť alebo nie je k dispozícii) (BI),“ informuje známy lekár.

„V súvislosti s baricitinibom panel uvádza: ‘Pretože neexistujú žiadne štúdie, ktoré by priamo porovnávali používanie baricitinibu a tocilizumabu na liečbu COVID-19, panel nemá dostatočné dôkazy na to, aby odporučil jeden liek pred druhým. Rozhodnutie o liečbe by sa malo robiť na základe miestnych pokynov, dostupnosti liekov a komorbidít pacienta’,“ dodal Piják.

Na zavádzajúce a diletantské informácie o lieku baricitinib, ktoré v médiách prezentoval Sabaka, upozornil M. Piják už v minulosti v tomto statuse.

Bukovský a Šuch: Pápežova návšteva je načasovaná úplne presne. Vláda mení všetky motívy na peniaze
26 | 08 | 2021 | Tibor Sipos