Putin varuje Taliban pred nárokovaním si moci mimo Afganistanu
20 | 08 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin varoval Taliban pred rozširovaním svojho vplyvu mimo Afganistanu. Šéf Kremľa to povedal v piatok na tlačovej konferencii po rokovaní s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Informovala o tom agentúra DPA.


"Taliban nesmie prekročiť hranice krajiny... Z Afganistanu sa nemôžu dostať teroristi, ktorí sú prezlečení za utečencov," vyhlásil Putin. Zároveň však na margo aktuálnej situácie dodal, že je "načase upustiť od nezodpovednej politiky vnucovania cudzích hodnôt a demokracie bez toho, aby neboli brané do úvahy historické, etnické alebo náboženské špecifikácie". Vladimir Putin označil operáciu americkej armády v krajine za neúspešnú.

"Toto je teraz realita, od ktorej sa musíme odraziť. Musíme zabrániť tomu, aby afganský štát skolaboval," uviedol.

USA nemajú právo prednášať Rusku o Kryme, sami podporujú okupáciu sýrskych území Izraelom (Rachel Lloydová)
Názor Rachel Lloydovej (Russia Today) Čítať ďalej
20 | 08 | 2021 | Diana Zaťková


Pre nemeckú kancelárku je v tejto chvíli prvoradé z Afganistanu do Nemecka evakuovať čo najviac ľudí, ktorí pomáhali západným spojencom počas 20 rokov trvajúcej misie v Afganistane.

"Je veľmi frustrujúce vidieť, ako sa Taliban vrátil a ovládol krajinu," povedala Angela Merkelová. Podľa nej sa však Západu za dve desaťročia podarilo odvrátiť "akútnu hrozbu terorizmu pochádzajúceho z Afganistanu". Zároveň pripustila, že s militantným hnutím sa "budeme musieť pokúsiť porozprávať".

Agentúra AFP v tejto súvislosti napísala, že Moskva je v súvislosti so situáciou v Afganistane mierne optimistická a snaží sa nadviazať styky s talibmi v snahe zabrániť nestabilite, ktorá by sa mohla rozšíriť do susedných štátov. Kremeľ v uplynulých rokoch nadviazal rozhovory s predstaviteľmi militantného hnutia a niekoľkokrát ich hostil v Moskve. Naposledy sa tak stalo minulý mesiac.

"Stiahnutie vojsk z Afganistanu je zbabelosť," tvrdí Zeman a pochybuje o legitimite existencie NATO
Nepriateľom NATO nie je Rusko, ale medzinárodný terorizmus. Tvrdí to český prezident Miloš Zeman. Upozornil aj na fakt, že vojenský blok vedený Američanmi nedokázal poraziť militantov Talibanu v Afganistane. Téme sa venuje portál RT. Čítať ďalej
20 | 08 | 2021 | Diana Zaťková