Povinné očkovanie za dverami! Lengvarský už má plán. Zatiaľ ešte nie je jasné, na aké skupiny ľudí...
16 | 08 | 2021 I Jozef Uhlarik

Očkovacie šialenstvo sa šíri Slovenskom ako mor. A čo je najhoršie, minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský už celkom vážne uvažuje o tom, že bude pre niektoré skupiny povinné. Proti tomu sa už ľudia mohutne búria vo viacerých krajinách Európy aj v USA. Aj u nás to môže dopadnúť katastrofálne.


Minister Lengvarský síce ešte nevie, akej skupine obyvateľov vnúti povinné očkovanie. Netají však, že isté materiály už pripravené má. Ako informuje portál ereport.sk, podľa šéfa rezortu zdravotníctva by sa povinné očkovanie mohlo týkať zdravotníkov, pracovníkov kritickej infraštruktúry, zamestnancov domovov sociálnych služieb a učiteľov.
Okrem povinného očkovanie je stále v hre aj tretia dávka vakcíny

„Môžeme sa baviť o tom, či áno alebo nie povinné očkovanie a pre akú skupinu. Verím, že téma bude mať ešte vývoj. Nie je to ešte akútne,“ povedal novinárom minister Lengvarský. V súčasnosti je zaočkovaných proti COVID-19 asi 70 percent zdravotníkov. O možnosti zavedenia povinného očkovania pre určité skupiny ľudí pritom Lengvarský hovoril aj minulý týždeň. Podľa neho by sa povinné očkovanie mohlo týkať zdravotníkov, pracovníkov kritickej infraštruktúry, zamestnancov domovov sociálnych služieb či učiteľov. V hre je však stále aj tretia dávka očkovacej vakcíny. Či ju Slováci budú dostávať, vraj bude záležať od štúdií, ktoré sa aktuálne realizujú. Dôležité bude aj rozhodnutie výrobcov očkovacích látok či Európskej liekovej agentúry.

Mesík: Povinné očkovanie vojska nedajú, lebo sa boja vysokého počtu odchodov do civilu
Podľa vyjadrenia predstaviteľov silových rezortov zatiaľ neuvažujú o zavedení povinného očkovania. Na túto skutočnosť poukázal známy analytik Juraj Mesík. Zároveň ako zásadný dôvod tohto fenoménu vidí v tom, že by sa zvýšila fluktuácia personálnych... Čítať ďalej
02 | 08 | 2021 | Ondrej Štefik


Kto pozná nenažranosť farma firiem a vidinu ich obrovských ziskov, ale tiež postupne klesajúcemu účinku vakcín, ten isto nepochybuje, že tretia dávka bude „akútne“ potrebná. „Situáciu sledujeme a vyhodnocujeme aj v iných krajinách a v správnej chvíli, verím tomu, že odborníci, ktorých tu máme, povedia, že teraz je potrebné sa nad tým zamyslieť,“ skonštatoval Lengvarský.

Nevylúčil, že treťou dávkou by mohli byť očkovaní zdravotníci, seniori, ale aj zamestnanci v zariadeniach sociálnych služieb. „Budeme postupovať tak, ako nám odporučia odborníci,“ ubezpečuje minister. Minulý týždeň avizoval, že vytvorí pracovnú komisiu, ktorá sa bude zaoberať otázkou prípadného preočkovania populácie Slovenska.

Zaočkovanosť Slovákov síce nie je podľa Lengvarského dobrá, ambíciou je, aby fungovali „základné atribúty štátu“. Preto sa musia „zaoberať otázkou povinného očkovania“. Pracovná komisia by sa mala venovať otázkam, kedy je treba začať s preočkovaním, koho preočkovať a tiež akými vakcínami, keďže na trh prichádzajú aj nové.

Povinné očkovanie nie je trendy! Až 62 percent ľudí ho odmieta
28 | 07 | 2021 | Ondrej ŠTEFIK