Korčok podporí protesty. Samozrejme v Bielorusku. Slovenských protestujúcich nepodporí
09 | 08 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok v pondelok vyjadril podporu občanom Bieloruska pri príležitosti prvého výročia zmarených minuloročných prezidentských volieb.


TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ).

"Slovenská republika bude naďalej podporovať občanov Bieloruska na ceste k demokracii a slobode," povedal Korčok.

Režim Alexandra Lukašenka v auguste 2020 podľa MZVEZ nielen zabránil demokratickým, slobodným a čestným voľbám, ale "bezprostredne po voľbách sa uchýlil aj k hrubému porušovaniu ľudských práv, násiliu a zastrašovaniu širokej verejnosti".

Taliani sa búria proti covidpasom a novým pravidlám
V niektorých talianskych mestách sa v sobotu protestovalo proti novým vládnym opatreniam, ktoré zavádzajú potvrdenie o imunite voči ochoreniu COVID-19, informovala agentúra AFP. Čítať ďalej
09 | 08 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


Odvtedy pokračuje prenasledovanie a kriminalizovanie predstaviteľov bieloruskej opozície, občianskej spoločnosti, médií a bežných občanov, pripomína MZVEZ. Výsledkom toho je dnes vyše 600 politických väzňov.

"Vyzývame bieloruské úrady, aby okamžite ukončili prenasledovanie vlastných občanov, prepustili politických väzňov, obnovili dodržiavanie základných ľudských práv, slobôd a medzinárodnoprávnych záväzkov," uviedlo MZVEZ.

Bielorusko potrebuje podľa slovenského rezortu diplomacie celospoločenský dialóg, ktorého cieľom budú slobodné prezidentské voľby uskutočnené podľa medzinárodných štandardov.

Prezidentské voľby v Bielorusku sa konali 9. augusta 2020. Na základe oficiálnych výsledkov v nich zvíťazil úradujúci prezident Alexandr Lukašenko, ktorý dovtedy vládol už 26 rokov. Opozícia označila hlasovanie za zmanipulované a zorganizovala sériu protestných mítingov a demonštrácií.

Lukašenko je pri moci už od roku 1994
Už rok je v Bielorusku živená nepretržitá séria protestov a prejavov občianskej nespokojnosti. Odštartovali ich prezidentské voľby 9. augusta 2020, po ktorých sa šiestykrát prezidentskej funkcie ujal Alexandr Lukašenko. Čítať ďalej
09 | 08 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR