Biden ohlasuje nové sankcie proti Bielorusku. Agentka Cichanovská mu našepkávala, koho sa majú týkať
08 | 08 | 2021 I Aneta Leitmanová
Americký prezident Joe Biden ohlasuje nové sankcie proti Bielorusku. Podľa správy TASR mu mala radiť neúspešná bieloruská kandidátka na hlavu štátu Sviatlana Cichanovská.

Administratíva prezidenta USA Joea Bidena má 9. augusta v pláne oznámiť nové sankcie proti Bielorusku. Informovala o tom spravodajská televízia CNN, ktorá sa odvolala na zdroj z amerického Kongresu.

Oznámenie sankcií je načasované tak, aby sa zhodovalo s prvým výročím volieb v Bielorusku, "ktoré medzinárodné spoločenstvo odsúdilo ako podvodné".

Subjekty, na ktoré sa budú nové sankcie vzťahovať, navrhla bývalá prezidentská kandidátka Sviatlana Cichanovská na nedávnom stretnutí s prezidentom USA, uviedla CNN.

Cichanovská sa podľa CNN vyjadrila, že terčom sankcií by mali byť "spoločnosti monopolizované bieloruským režimom". Ide napríklad o Belaruskali, či ropné a oceliarske podniky. Sankcie by podľa jej názoru mali byť prísnejšie. Teraz platné reštrikcie sú podľa nej skôr symbolické a "morálne".

V tejto súvislosti Cichanovská poukázala na to, že  sektorové sankcie uvalené Európskou úniou po vynútenom odklonení letu spoločnosti Ryanair a zatknutí bieloruského novinára na jeho palube "sú silné". Podľa názoru Cichanovskej by USA mohli túto politiku nasledovať.

Cichanovská vyzvala "medzinárodné spoločenstvo", aby 9. augusta - v deň výročia volieb, ktoré v Bielorusku vyvolali protesty agentov USA a západu - "vyslalo signál solidarity s Bielorusmi bojujúcimi za demokraciu a slobodu".