Mega škandál: Drahý liek proti COVID-19 za milióny eur leží nevyužívaný v skladoch! A to nie je všetko
28 | 07 | 2021 I Jozef Uhlarik

Tak toto je skutočne paráda. Po dovezení ruskej vakcíny Sputnik V sa voči nej okamžite zdvihla vlna kritiky za to, že je neregistrovaná, pri neregistrovanom lieku proti COVID-19 bamlanivimab, ktorý je rovnako neregistrovaný, však bolo tíško tichučko. A pritom trčí v skladoch takmer úplne nevyužívaný!


Slovensko si podľa informácií v Zdravotníckych novinách objednalo 15-tisíc dávok neregistrovaného lieku bamlanivimab na liečbu COVID-19. V prvej várke prišlo 5-tisíc ampúl, ktoré rozdelili do 15 vybraných nemocníc, určených na jeho podávanie rizikovým pacientom s potvrdeným ochorením. Liek sa má pritom podávať infúzne a v infektologickej ambulancii.
Za nevyužívaný liek proti COVID-19 Slovensko zaplatilo 12,9 milióna eur

Za tento liek, o ktorom už HD informoval, Slovensko zaplatilo 12,9 milióna eur. Jedna dávka teda vychádza na 786 eur. Od začiatku mája ho však podali iba siedmim pacientom! Navyše, väčšina oslovených fakultných a univerzitných nemocníc zatiaľ nemá s jeho aplikáciou skúsenosti. Najlepšie je na to Fakultná nemocnica v Trenčíne, kde podali tento liek od začiatku mája šiestim pacientom. Išlo o nezaočkovaných ľudí vo veku nad 65 rokov, alebo polymorbídnych pacientov s nižším vekom. „Bamlanivimab bol podaný piatim pacientom na lôžkovom oddelení a jednému pacientovi na pandemickej ambulancii. Pri podaní lieku hospitalizovaným pacientom boli pacienti sledovaní počas hospitalizácie a následne kontrolne po prepustení, kontroly prebiehajú taktiež u pacienta, ktorému bol indikovaný liek ambulantne. Nevyskytli sa žiadne nežiaduce účinky. Podanie lieku bolo u väčšiny pacientov vysoko účinné,“ prezradila hovorkyňa nemocnice Martina Holecová.

Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici podala bamlanivimab iba jednému onkohematologickému pacientovi. „Vzhľadom na použitie u jedného pacienta, nemáme dostatok dát, aby sme mohli liek hodnotiť,“ informovala hovorkyňa Ružena Maťašeje. Ostatné Fakultné nemocnice na tom boli ešte horšie, pretože liek nepodali ani jedinému pacientovi!

Liek na COVID-19 už máme. Je to Bamlanivimab a k dispozícii je v nitrianskej nemocnici!
Na koronavírus na Slovensku zomrelo doteraz 12 534 ľudí. Človeka až zamrazí pri pomyslení, že včasnou liečbou ich mohlo byť oveľa menej. Na COVID-19 dlhodobo odporúča Juraj Mesík používať Ivermectin, u našej vlády však narazil na nečakaný odpor.... Čítať ďalej
27 | 07 | 2021 | Jozef Uhlarik

V Nitre, v Prešove ani v Bratislave liek za takmer 800 eur nepodali nikomu

Do Fakultnej nemocnice Nitra prišlo 400 balení tohto lieku, a výsledok? „Doteraz nebol podaný žiadnemu pacientovi,“ prezradila hovorkyňa nitrianskej nemocnice Tatiana Kubinec. Rovnako je na tom aj Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove, ktorá tiež dostala 400 dávok bamlanivimabu. „Nebol podaný žiadnemu pacientovi, nemáme žiadne skúsenosti s jeho účinnosťou,“ informoval Boris Mavrodiev, primár OAIM.

Aj do michalovskej nemocnice bolo na infektologické pracovisko dodaných 400 balení tohto lieku. „Dosiaľ sme nepodali pacientom ani jednu dávku,“ potvrdila Jana Fedáková, hovorkyňa siete Svet zdravia. Univerzitná nemocnica Bratislava síce dostala 800 kusov lieku, nepodala ho tiež zatiaľ nikomu. „Podanie lieku by mal indikovať všeobecný lekár, ktorý určí, pre ktorého pacienta je vhodný a následne ho odošle do nemocnice, kde mu bude tento liek podaný. V súčasnosti k nám nebol takýto pacient poslaný,“ vysvetlila hovorkyňa najväčšej slovenskej nemocnice Eva Kliská.

Liek na liečbu Covid existuje. Máme ho na skladoch za 13 miliónov eur
Začiatkom mája doviezli na Slovensko liek Bamlanivimab. Povolenie na podanie lieku podpísal ešte exminister zdravotníctva Marek Krajči. U seniorov a pacientov s vážnymi diagnózami by mal výrazne znížiť riziko vážneho priebehu ochorenia či úmrtia.... Čítať ďalej
20 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová

Drahé neodskúšané lieky sú v poriadku, lacný a overený je však problémom

Ministerstvo zdravotníctva potvrdilo, že v júli 2021 očakávame ďalších 2000 dávok lieku. V nemocničných lekárňach sú pritom ešte tisíce nevyužitých dávok z prvej objednávky. Dátum exspirácie v prípade dodaných šarží bamlanivimabu je 17. január 2022. Povolenie na použitie tohto neregistrovaného lieku platí do 10. septembra 2021. „Vydanie nového povolenia bude závisieť od ďalšieho vývoja pandémie,“ skonštatovala hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová, podľa ktorej má Slovensko záujem kúpiť aj kombináciu monoklonálnych protilátok REGN-COV2 od firmy Regeneron.

Na 5-tisíc dávok lieku je v rezerve štátneho rozpočtu vyčlenených 11,4 milióna eur. „Nové a málo odskúšané lieky čo stoja 800 eur za dávku sú v poriadku, tie môžu byť. „Problém“ sú však lacné lieky za 1-2 eurá, ktoré boli odskúšané na stovkách miliónov pacientov,“ krúti hlavou nad „logikou“ nášho rezortu zdravotníctva vyštudovaný lekár Juraj Mesík, ktorý je veľkým zástancom lieku Ivermectin, ktorý je, podľa neho, v počiatočnej fáze boja s COVID-19 najúčinnejší. Ako je vidieť, aj takto „rozšafne“ sa dá bojovať proti COVID-19. Nech je to už akokoľvek, hlavne proti koronavírusu bojujme účinnými liekmi a nie núteným očkovaním ľudí experimentálnymi vakcínami.

Nemecko nasadzuje do boja proti COVIDu-19 neoverené protilátky
Nemecká spolková vláda nakúpila 200-tisíc dávok lieku proti Sars-CoV-2, ktorý ešte nie je schválený v Európe. Dobre nie je zdokumentovaný ani jeho účinok, píše Patrick Eickemeier v denníku Der Tagesspiegel. Čítať ďalej
27 | 01 | 2021 | Ingrid Vrabcová