Česi sa tešia. Súd rozhodol, že povinné rúška nie sú v súlade so zákonom
27 | 07 | 2021 I Jozef Uhlarik

Česi, na rozdiel od Slovákov, sa zrejme zbavia nosenia rúšok či respirátorov v interiéroch. Rozhodol o tom ich Najvyšší správy súd. Ministerstvo zdravotníctva má teraz na úpravu nariadenia tri dni.


Český spravodajský server iDNES.cz informuje, že podnet na súd podala fyzická osoba trpiaca dlhodobým ochorením dýchacieho systému, ktorá má zároveň vysokú hladinu protilátok po prekonaní choroby Covid-19. Portál ta3.com uvádza, že nosenie respirátoru tejto osobe podľa jej vlastných slov ohrozuje zdravie viac než jeho nenosenie.
Súd zvažoval, či opatrenie nezruší s okamžitou platnosťou, alebo aj spätne

Český Najvyšší súd okrem iného rozhodol aj o tom, že aktuálne opatrenie českého ministerstva zdravotníctva o povinnosti nosenia respirátorov vo vnútorných verejných priestoroch nie je dostatočne odôvodnené. Ministerstvo síce nepopiera, že nosenie respirátora môže byť pre najmä niektoré choré osoby komplikované, k tejto otázke v rámci odôvodnenia opatrenia sa však nevyjadrilo. Zaujímavé je, že súd ministerstvu tieto nedostatky v odôvodnení vytkol už viackrát.

Šokujúce aj úsmevné VIDEO: Žena bez rúška sa postavila na odpor policajtom, ktorí radšej ušli preč!
Isté protipandemické opatrenia na Slovensku ešte stále platia. Týka sa to aj nosenia rúšok v uzavretých priestoroch. Tí, ktorí sa tomu nechcú podriadiť, majú problém, ktorý nie raz musí riešiť polícia. Lenže nie raz odíde aj tá s „dlhým nosom“.... Čítať ďalej
14 | 07 | 2021 | Jozef Uhlarik


„V právnom štáte nie je možné, aby výkonná moc nerešpektovala jasne vyjadrený názor súdu a kládla prekážky súdnej moci pri kontrolovaní dodržiavania zásad demokratického právneho štátu, ktorý je založený na úcte k právam a slobodám človeka a občana. Súd od ministerstva vyžaduje len naplnenie požiadaviek na odôvodnenie, ktoré jasne stanovuje pandemický zákon. Napriek tomu túto požiadavku nie je ministerstvo schopné splniť," skonštatoval k rozhodnutiu predseda ôsmeho senátu Najvyššieho správneho súdu Petr Mikeš.

Domoškola Pramienok otvára deťom svoju náruč - žiadne testy ani rúška a už vôbec nie očkovanie
Očkovacie a testovacie šialenstvo, ktoré sa spustilo na Slovensku má predsa len aj opačné protipóly. Minister školstva dokonca vyzýva rodičov, aby si dali zaočkovať svoje deti a aj samých seba, pretože inak môžu mať ich ratolesti od septembra... Čítať ďalej
22 | 07 | 2021 | Jozef Uhlarik


Podľa Mikeša nenapravilo ministerstvo ani ďalšie vytknuté nedostatky, ako boli nefunkčné odkazy na odborné štúdie či chýbajúce stručné zhrnutie záverov cudzojazyčných štúdií v češtine. Ako uviedol predseda senátu, súd dokonca zvažoval, či opatrenie nezruší s okamžitou platnosťou, alebo dokonca aj so spätnou platnosťou. Najvyšší správny súd dal napokon  ministerstvu na úpravu tri dni. Náhle zrušenie by podľa neho mohlo ohroziť pacientov v zdravotníckych zariadeniach či klientov sociálnych služieb.

Až 40 percent Britov by chcelo nosiť rúška navždy, tvrdí najnovší prieskum
Vláda Borisa Johnsona plánuje 19. júla zrušiť všetky obmedzenia spojené s Covid-19. Niektoré skupiny proti tomu bojujú. Medzitým najnovší prieskum ukazuje, že značný počet Britov chce, aby niektoré opatrenia zostali navždy, informuje portál... Čítať ďalej
09 | 07 | 2021 | Lukáš Leca


„Ministerstvo považuje za úplne kľúčové, aby v súčasnej situácii, kedy v Českej republike ešte nie je dostatočná úroveň zaočkovanosti a dochádza k šíreniu nákazlivých mutácií, bola povinnosť ochrany úst a nosa vo vnútorných priestoroch a prostriedkoch hromadnej dopravy zachovaná,“ povedala v reakcii na rozhodnutie súdu hovorkyňa rezortu zdravia Gabriela Štepanyová s tým, že ministerstvo rešpektuje rozhodnutie súdu a v stanovenej lehote doplní odôvodnenie mimoriadneho opatrenia tak, aby vyhovovalo jeho námietkam.

Rúška? Ide prinajmenšom o podozrenie z mučenia a neľudského zaobchádzania, tvrdí Ján Drgonec
05 | 07 | 2021 | Gabriela Fedičová