Zo Slovenska sa stáva smradľavá skládka odpadu. Vozia ho k nám od Talianska až po Poľsko
15 | 07 | 2021 I Gabriela Fedičová

Zo Slovenska sa stáva smradľavá skládka odpadu, ktorý k nám vozia od Talianska až po Poľsko. Stali sme sa krajinou, kam sa dostane všetko to, čoho sa Taliani, Chorváti, Maďari, Poliaci, Slovinci na domácej pôde nevedia zbaviť. Plné kamióny odpadu, ktorým čelí nielen naša príroda, ale aj ľudia, ktorí okolo skládok žijú, je vážny environmentálny problém. Ak sa nezačne riešiť, staneme a krajinou odpadu.


O vážnom environmentálnom probléme na Slovensku píše portál Euractiv.com. O probléme sa vie aj na ministerstve životného prostredia a eviduje ho aj polícia. Na Slovenské územie sa dováža veľké množstvo odpadu z Talianska, zo Slovinska, Rakúska, Chorvátska i Maďarska. V posledných mesiacoch sa táto nelegálna aktivita dokonca zintenzívnila. „Ak nič neurobíme, Slovensko sa stane skládkou celej Európy,“ upozorňuje minister životného prostredia Budaj.

Slovensko sa stalo obľúbenou destináciou pôvodcov alebo priekupníkov odpadu z iných európskych krajín. „Tony odpadu skončili v poľnohospodár­skych a industriálnych budovách alebo len tak vysypané na zemi. Polícia chce preto robiť intenzívne kontroly, najmä na hraničných priechodoch," cituje euractiv.com slová hovorcu Policajného zboru Michala Slivku. Šéf environmentálnej polície Mário Kern dokonca vyzýva ľudí, aby si všímali podozrivé kamióny so zahraničnými značkami vo svojom okolí a nahlásili ich na polícii. "Niektoré lokality sú obzvlášť ‘príťažlivé’ pre tento druh biznisu. Najmä roľnícke družstvá v malých dedinách," cituje euractive.com Mária Kerna.

Biľakovský rituál "mrvenie zrna" a domrvenie štátu
Prišiel ich čas. Rituál sekty - mrvenie zrna. Obdobie to isté, činnosť tá istá. Metódy a spôsoby tie isté. Neznalosť problematiky tá istá. Jediný rozdiel - pribudla farba na fotografiách veľkej udalosti a vo filmových reportážach o nej. Zrno... Čítať ďalej
12 | 07 | 2021 | Ivan Brožík

Na prvý prípad skládky upozornili pri malej obci Vojany v okrese Michalovce už 14. februára 2020

Maďarský denník Újszó už v roku 2020 priniesol reportáž o skládke, ktorú tvoril lisovaný plastový odpad. Mal súvis s novými plánmi v tepelnej elektrárni vo Vojanoch. Už na jeseň 2019 elektrárne uvažovali, že vo Vojanoch začnú spaľovať nejaké alternatívne palivo spolu s ruským čiernym uhlím. V rozhovore pre portál Denník N to potvrdil aj generálny riaditeľ Slovenských elektrárni Branislav Strýček. V tom čase boli elektrárne vo Vojanoch vo vážnom ohrození. O prácu mohlo prísť až 300 ľudí. V regióne, kde je zamestnanosť veľmi problematická. Riešenie napokon našli, spaľovať namiesto uhlia mali alternatívne palivo. "Tenké vrecúška, obaly, fólie a biomasu, čiže piliny a ďalšie odpady z drevospracujúceho priemyslu," vysvetlil Srýček v rozhovore.

V období od 14. februára 2020 do 06. marca 2020 obec Vojany a spoločnosť Euro Benz, ktoré si spoločne prenajímajú pozemky od Slovenského pozemkového fondu, upozornili na odpad v zadnom hangári dnes už nepoužívaného poľnohospodárskeho družstva na okraji obce Vojany. Našli sa drvené plasty. Podali podnet na Okresný úrad životného prostredia „Slovenský pozemkový fond potvrdil, že skládka bola vytvorená bez ich vedomia," informoval portál Újszó. "Počas inšpekcie sa zistilo, že na určité pozemky predmetného územia bol položený plast a na ďalších častiach plast a guma. Našlo sa najmenej 4 500 metrov kubických odpadu a zhruba 20 000 metrov kubických mletého plastu, ktorého odstránenie by stálo 115 000, respektíve 600 000 eur." Informoval Vladimír Kopásek, pracovník oddelenia životného prostredia kancelárie.

Bude iný názor potrestaný? Časť verejnosti vyjadruje Lakotovi podporu. Časť SAV sa od neho dištancuje
Biomedicínsky ústav Slovenskej akadémie vied (BMC SAV) sa oficiálne dištancoval od jedného zo svojich kolegov – doktora Jána Lakotu. Údajne zavádza, čo jeho kolegovia považujú za neetické a škodlivé. Na tvrdenia vedcov z BMC SAV reaguje aj... Čítať ďalej
15 | 07 | 2021 | Gabriela Fedičová

Skutok bol oznámený polícii

Okresný úrad v Michalovciach sa pre podozrenie z trestného činu obrátil na okresné oddelenie Policajného zboru. Ten vtedy informoval (v roku 2020), že vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci nelegálneho nakladania s odpadmi. Starosta obce Vojany István Czinke (Most) sa z dôvodu prebiehajúceho vyšetrovania nechcel vyjadrovať.

Alexander Bröstl, riaditeľ košickej právnickej firmy zastupujúcej Euro Benz, vtedy pre Ujszó uviedol, že časť drveného odpadu sa skutočne nachádza v oblasti, ktorú si prenajímali. Nikto ich predtým neinformoval o tom, že sa tam odpad uloží. Bröstl uviedol, že informácie, ktoré majú k dispozícii hovoria o tom, že na pozemkoch bolo uložené tuhé sekundárne palivo vyrobené pre tepelnú elektráreň vo Vojanoch. Získali o tom aj osvedčenia a ďalšie dokumenty. Umiestnila ich firma GBS.

Konšpirácia predsa len realitou? „Ochranný múr“ okolo Virologického laboratória vo Wu-chane sa rozpadá
Komentár Lea Einblicka (The Epoch Times) Čítať ďalej
15 | 07 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Na pozemky odpad umiestnila skupina GBS, dedinčania úložisko nechcú

Zlisovaný odpad privážali kamiónmi cez Vojany. Portál Újszó oslovili miestnych obyvateľov. Chceli, aby sa to skončilo. „Keď začali prepravovať, bolo na ceste toľko fliaš a iných plastov, že sme ich nestíhali každý deň zbierať. Úložisko je tu neďaleko, hoci príroda je teraz zelená (máj 2020), menej vidieť kopce odpadu, ale stále tu cítiť zápach," informoval obyvateľ denník Újszó, ktorý požiadal o anonymitu.

Plán firmy GBS bol taký, že spracovávať odpad bude priamo v areáli tepelnej elektrárne. Pri maximálnom výkone by do areálu odpad privážalo 8 - 10 kamiónov denne. Miroslav Valcučiak pre denník Újszó uviedol, že by sa nemusel prepravovať v sobotu a nedeľu. Dodal, že chápe obavy ľudí, ale uistil ich o tom, že životné  prostredie je dôležité aj pre firmu GBS, ktorá má sídlo v Lučenci a zoberá sa odpadovým hospodárstvom s unikátnym riešením mobilného zhodnocovania odpadov.

Súvislosť medzi environmentálnym problémom, na ktorý upozorňuje šéf environmentálnej polície Mário Kern, a situáciou spaľovania odpadu v elektrárni Vojany nehľadajte. Cieľom bolo poukázať na to, že odpad je vážny problém a zrejme máme dosť práce s tým, ktorí produkujeme my. A predstavte si, že ho k nám dovážajú aj z ďalších a ďalších krajín. Plné kamióny. Zastavíme to? Alebo sa staneme krajinou smradľavej skládky odpadu.

Václav Klaus: Nechajte ľudí na pokoji, nechajte ľudí žiť!
15 | 07 | 2021 | Gabriela Fedičová