Šok pre rodiny: NCZI poslalo Covid passy aj zosnulým
12 | 07 | 2021 I Diana Zaťková

Len pred nedávnom nám začali prichádzať SMS správy s osobnými Covid passmi. Niekde sa však stala chyba a niektoré rodiny zostali v šoku. NCZI totiž tieto správy poslalo aj osobám, ktoré koronavírusu podľahli, informuje portál Startitup.sk.


COVID-19 PASS slúži na vyžiadanie Digitálneho COVID preukazu EÚ o vakcinácii, prekonaní ochorenia alebo vykonaní testu. Všetko by bolo úplne v poriadku, keby medzi príjemcami týchto sms správ neboli aj zosnulí.

„Keď mi prišla SMS s osobným číslom na meno mamy, ktorá zomrela počas vrcholiacej druhej vlny pandémie, myslela som, že zle vidím. Ostala som nepríjemne prekvapená,“ vraví Lucia Ďurajková, dcéra jednej z obetí Covid-19.
Zosnulí aj pol roka

Túto nepríjemnú skúsenosť zaevidovalo Občianske združenie Skutočné obete, ktoré združuje pozostalých. A nie je jediná, OZ zaznamenalo takýchto správ omnoho viac.

Lukáš Machala: Zelený pas? Potom načo nám je Schengen? Je čas začať diskusiu o členstve v EÚ
Machala si myslí, že je na čase otvoriť celospoločenskú diskusiu o budúcnosti Slovenska v Európskej únii, ktorú riadia „zločinci, neľudia a psychopati“. „Chceme aj naďalej zotrvávať v tomto liberálnom žalári národov? Aké výhody nám vlastne... Čítať ďalej
05 | 07 | 2021 | Petra Demková


Covid passy obdržali aj rodiny, ktoré stratili svojho blízkeho pred viac ako 6 mesiacmi. OZ združenie sa snažilo skontaktovať s NCZI, no centrum na otázky do dnešného dňa nezareagovalo.
NCZI má v tom chaos

„Verejne žiadame NCZI, aby si dalo do poriadku svoje databázy. Pýtame sa, sú obete Covidu-19 vedené v evidencii NCZI stále ako žijúce osoby? Ako je to možné? Považujeme za absurdné, že inštitúcia, ktorá denne zverejňuje počty zosnulých na koronavírus, posiela traumatizovaným rodinám osobné Covid passy mŕtvych s výzvou na ich uchovanie, a to aj mesiace po ich tragickej smrti,“ konštatovala Lenka Straková z OZ Skutočné obete.

Podľa OZ Skutočné obete je na mieste očistenie databázy od zosnulých obetí. Chýbať by však nemalo ani verejné ospravedlnenie.

Jedni sa boja covidu, druhí vakcíny, pritom sme všetci v rovnakej pasci: Náš strach im vyhovuje, tvrdí Banáš (VIDEO)
Kedy človek najviac drží hubu a krok? Autor mnohých diel Jozef Banáš vo videu zverejnenom na Facebooku skonštatoval, prečo politikom vyhovuje náš strach. Čítať ďalej
07 | 07 | 2021 | Tibor Sipos