Gates a Soros zaplatia milióny miesto Británie. "Snažia sa privatizovať verejnú politiku" tvrdia kritici
12 | 07 | 2021 I Diana Zaťková
V zjavnom pokuse zahanbiť vládu Borisa Johnsona za svoje rozhodnutie obmedziť zahraničnú pomoc Británie sa vraj mocní z "kto je kto" zo sveta miliardárskej filantropie zaviazali, že pokryjú malú časť odklonených peňazí, informuje portál RT.


Briti oklieštili zahraničnú pomoc až o štyri miliardy

Skupina medzinárodných charitatívnych organizácií sa tento týždeň zaviazala investovať 93,5 milióna libier do káuz, ktorým tento rok budú chýbať peniaze z Británie.




Dočasné financovanie pôjde do chudobných krajín vrátane Bangladéša, Etiópie, Kene, Malawi, Mozambiku, Nepálu, Nigérie, Sudánu, Južného Sudánu, Tanzánie, Ugandy a Zambie. Vynaloží sa na programy vrátane tých, ktoré liečia zanedbávané choroby a ponúkajú antikoncepciu.

Tento krok, o ktorom prvýkrát informoval Times v nedeľu, má zahanbiť britskú vládu a jej rozhodnutie o znížení zahraničnej pomoci, ktoré prijala minulý rok. Predtým Londýn alokoval okolo 0,7% hrubého národného dôchodku (HND) Spojeného kráľovstva na programy zahraničnej pomoci, ale kabinet Borisa Johnsona to znížil na 0,5%.

"Rakúsko celoplošné opatrenia už nechystá, ľudia majú právo konať aj nerozumne," tvrdí kancelár Kurz
11 | 07 | 2021 | Gabriela Fedičová


Referenčná hodnota 0,7% HND bola prijatá ako cieľ v 70. rokoch, keď ju odporúčala OSN, a do platnosti sa dostala za vlády Davida Camerona v roku 2015. Johnsonovo zníženie sa odhaduje na 4 miliardy libier v roku 2021.
Nesúhlasné hlasy

Proti obmedzeniu pomoci, ktoré bolo oznámené vlani v novembri, sa postavili niektorí členovia Konzervatívnej strany vrátane bývalej premiérky Theresy Mayovej, ktorá počas svojho funkčného obdobia odmietla takéto škrty uskutočniť. Vtedajšia ministerka zahraničných vecí barónka Suggová rezignovala na protest pri oznámení opatrenia.

Zatiaľ čo mnohí kritici tvrdia, že zastavenie financovania záchranných opatrení je v rozpore s morálnymi hodnotami Británie, niektorí politici formulovali svoju opozíciu ako geopolitický výpočet.

Schválené! Čaká nás kontrola elektronických správ
Smernica, ktorú schválil Európsky parlament sa týka kontroly elektronických správ. Súbežne so smernicou sa dvihla aj obrovská vlny obáv ohľadom súkromia. Kontrolu elektronických správ bude vykonávať umelá inteligencia. Dôvodom je ochrana maloletých... Čítať ďalej
12 | 07 | 2021 | Gabriela Fedičová

Dostali príležitosť Rusko a Čína

"Keď sa Británia stiahne, ďalší vstúpia. Znížením našej pomoci sme dali štátom ako Čína a Rusko príležitosť rozšíriť svoj vplyv na náklady Británie," argumentoval konzervatívny poslanec Tom Tugendhat, ktorý predsedá zahraničnému výboru.

"V nestabilných a konfliktom postihnutých štátoch dávajú škrty Veľkej Británie v humanitárnych krízach priestor pre našich rivalov, aby presvedčili našich priateľov, že nám to nevadí," dodal Tugendhat.

Filantropi a niektorí zákonodarcovia môžu hlasno namietať proti zníženiu pomoci, ale toto opatrenie bolo medzi britskou verejnosťou veľmi populárne. Prieskum verejnej mienky YouGov, ktorý sa uskutočnil v čase oznámenia, ukázal, že 66% Britov bolo za.

Američania chcú vytvoriť super vojakov vďaka ruským génom
Sny o vytvorení super vojakov boli neustále. Technológia ale až teraz umožňuje nielen vytváranie nadľudí úpravou genómov, no aj kyborgov. Znie to fantasticky? Práve sa to už deje. Uviedol Tsargrad.tv. Čítať ďalej
12 | 07 | 2021 | Imrich Kovačič


Rozdaním 0,7% HND sa Británia stala podľa tejto metriky jednou z najštedrejších krajín na svete. Kritici dlho pochybovali o tom, že peniaze britských daňových poplatníkov odvádzali prácu tak dobre, ako by mali.
Britániu nahradia Gates aj Soros

Nie je prekvapením, že sa rozhodnutie stretlo s určitou nevôľou. Najmä vzhľadom na osobnosti stojace za zúčastnenými charitatívnymi organizáciami. Zakladateľ spoločnosti Microsoft - a kritik svetového zdravotníctva- Bill Gates vedie tento spor prostredníctvom svojej Nadácie Billa a Melindy Gatesových.

Si Ťin-pching a Kim Čong-un sa zaprisahali, že vzťah Číny a Severnej Kórei posunú na „novú úroveň“
Čínsky prezident Si Ťin-pching a severokórejský vodca Kim Čong-un sa zaviazali posilniť priateľské vzťahy pri príležitosti 60. výročia dvojstrannej dohody o vzájomnej obrane, informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 07 | 2021 | Lukáš Leca


Na zozname podporovateľov je aj Nadácia pre detské investičné fondy, ktorú vytvoril manažér miliardárskeho hedžového fondu Chris Hohn, tichá filantropická nadácia ELMA Group of Foundations, duchovný potomok juhoafrického britského rekordmana Clive Caldera a Open Society Foundations Georga Sorosa.

Kritici túto iniciatívu odložili stranou ako zlyhávajúci pokus o sebapropagáciu a posledný príklad miliardárov, ktorí sa snažia privatizovať verejnú politiku.

Americké jednotky sa ocitli pod „nepriamym“ raketovým útokom v blízkosti okupovaného ropného poľa v Sýrii
Na ropnom poli Conoco v provincii Dajr az-Zaur, ktoré okupujú sily SDF podporované Washingtonom, sa udial minimálne jeden výbuch. Správy naznačujú, že medzi americkými jednotkami umiestnenými v oblasti nedošlo k žiadnym stratám, informuje portál... Čítať ďalej
11 | 07 | 2021 | Lukáš Leca