Mantinely našej demokracie sa po včerajšku prvý raz od revolúcie zúžili
08 | 07 | 2021 I Ivan Brožík

Alebo takto: "Inštrumentárium nástrojov demokracie, teda vlády ľudu v našej vlasti sa nerozširuje, ale naopak zužuje. Ak si dobre pamätám, je to po prvý krát od revolúcie v roku 1989. A to nie je dobre." Citát Ivan Šimko, niekdajší podpredseda vlády a minister vnútra.


Bývalý vysokopostavený politik v prvej ponovembrovej vláde Ivana Moravčíka, jej podpredseda a minister vnútra, právnik Ivan Šimko na sociálnej sieti veľmi elegantne a citlivo popisuje, čo si myslí o zmarení referenda Ústavných súdom.

Reprofoto FB (@Ivan Šimko)

Ústavný súd dopísal ústavu

"To, či referendum o skrátení volebného obdobia môže byť, alebo nie, samozrejme v ústave napísané nie je. Dnes ústavný súd rozhodol, že nemôže. Je to, ako by to do ústavy dodatočne dopísal." Píše Ivan Šimko.
Nepríjemný dôsledok pre demokraciu

Ivan Šimko však pokračuje: "A znamená to tiež, že i ak sa občania v budúcnosti v dostatočnom počte budú petíciou domáhať, aby sa uskutočnilo ľudové hlasovanie o nejakej inej dôležitej otázke verejného záujmu, a to aj v prípade, že nepôjde o otázku, ktorá je jasne ústavou zakázaná (dane, základné práva, odvody a štátny rozpočet), ústavný súd si vyhradzuje právo i na základe celkom voľnej úvahy rozhodnúť, či takéto referendum zablokuje."
Hlas občana zanikne

"Pokiaľ to nie je priamo napísané v ústave, odkazuje ľudu košický ústavný tribunál. Myslím si, že týmto rozhodnutím sa inštitút referenda posúva do oblasti ústavne a politicky banálnych otázok. Mobilizovať státisíce voličov a zbierať podpisy, aby mohli občania rozhodnúť o akejkoľvek naozaj vážnej veci verejného záujmu bude odteraz už neprimerané riziko. I keď nie som priaznivcom predčasných volieb, a ako som už napísal, referenda o nich by som sa nezúčastnil, toto rozhodnutie ústavného súdu rozsah inštrumentária demokracie, teda vlády ľudu v našej vlasti nerozširuje, ale naopak zužuje. Ak si dobre pamätám, je to po prvý krát od revolúcie v roku 1989. A to nie je dobre." Varuje na sociálnej sieti Ivan Šimko.

(medzititulky red. HD.)

Ivan Šimko: Je dobre si spomenúť, ako sa nám postupne rozkladá štát!
To, čo deje s našim štátom, trápi mnohých. Niet div, že aj tých, ktorí mu stavali základy. Týka sa to aj podpredsedu vlády a ministra vnútra v kabinete Jozefa Moravčíka. Čítať ďalej
03 | 05 | 2021 | Ivan Brožík