Krutá daň pandémie: Až 6 500 Slovákov nevie, že má rakovinu, u 100-tisíc sa zanedbali srdcovo-cievne ochorenia!
04 | 07 | 2021 I Diana Zaťková

Pandémia so sebou priniesla desivé výsledky. Nie len množstvo infikovaných Covidom, nielen úmrtia spôsobené týmto vírusom a nie len ekonomické dôsledky pre všetkých. Obeťami sa stali aj pacienti trpiaci na iné ochorenia. Mnohí z nich do dnes ani netušia, že v nich bujnejú smrteľné nádory.


Plánované operácie sa odkladali mesiace a na vyšetrenie u lekára ste mohli hneď aj zabudnúť. Všetko sa liečilo z domu. Mnohí sa s problémami radšej na lekárov ani neobracali. To všetko bude mať dramatickú dohru. Tisíce ľudí totiž ani netušia, že majú smrteľné ochorenia.
Rakovina sa často šíri nebadane

Zdravotná poisťovňa Dôvera sa pozrela na dáta o pacientoch s diagnostikovanou rakovinou pred pandémiou a po pandémii.

„Na základe týchto štatistík môžeme konštatovať, že v roku 2020 sa nepodarilo z rôznych dôvodov zachytiť asi 2 000 našich poistencov, u ktorých pandémia zmarila včasný záchyt onkologickej diagnózy,“ informoval Plus1Deň Marián Faktor,  riaditeľ úseku vzťahov s poskytovateľmi a člen predstavenstva súkromnej zdravotnej poisťovne Dôvera.

Zala oponuje Korčokovi: To, čo potrebujeme, nie sú ideologické fantázie o „západnej civilizácii“
Prekliatie Slovenska. raz sú dobrí tí vpravo, raz tí vľavo. Raz modrí, inokedy červení. Dobrý je vždy ten, kto podporuje aktuálnu moc. A za dobrého ho tak, prirodzene, musia mať všetci. Demagógia je spôsob manipulovania ľuďmi, kedy je klamné a... Čítať ďalej
04 | 07 | 2021 | Ivan Brožík


Ak teda zohľadníme aj pacientov zo Všeobecnej zdravotnej poisťovne a súkromnej poisťovne Union, môže ísť pravdepodobne až o 6 500 Slovákov. „Je potrebné, aby sme sa sústredili na prevenciu a pokúsili sa dobehnúť zameškané. Všetci vieme, že neskorý záchyt ochorenia znamená pre pacienta horšie vyhliadky na uzdravenie,“ doplnil Faktor.
Až 100-tisíc zanedbaných pacientov so srdcovo-cievnymi ochoreniami

Pri srdcovo-cievnych ochoreniach sme na tom ešte horšie. Tie majú na Slovensku na svedomí najviac úmrtí.  Podľa odhadov poisťovne sa to môže na celom Slovensku týkať 100-tisíc nových pacientov, ktorí o chorobe zatiaľ vôbec netušia.

Odkladali sa nielen operácie, ale aj vyšetrenia ako kolonoskopia či mamografia. „Zanedbanie prevencie a včasného záchytu ochorení považujem za jeden z najzásadnejších problémov. Ukáže až čas, k akým ďalším a zbytočným pandémiám sme tým prispeli,“ hovorí Mária Lévyová, prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov.

Laššáková: Nacistických zločincov neochránilo vyhováranie sa na to, že sa „riadili platnými zákonmi”
„Nacistických zločincov pred popravou neochránilo vyhováranie sa na to, že sa „riadili platnými zákonmi”. Vyhováranie sa na „vyhlášku“, ktorú prijíma nejaký úrad, bude v budúcnosti zaujímavé,“ pripomína a varuje právnička Judita Laššáková.... Čítať ďalej
03 | 07 | 2021 | Petra Demková

Pomaly by sa to malo zlepšovať

„Máme informácie o tom, že sa v nemocniciach už znova začína operovať – operovať sa bude podľa kapacít a postupne sa bude nabiehať na štandardný režim. Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti prehodnocujú zdravotný stav čakajúcich pacientov a postupne ich pozývajú na zákroky,“ uviedla hovorkyňa poisťovne Union Beáta Ksenzighová Dupaľová.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský hovorí, že nemocnice už začali doháňať zameškané výkony. „Komunikujeme s nimi pravidelne každý týždeň, biela medicína sa rozbieha čoraz viac,“ uviedol minister ešte začiatkom mesiaca.

Zostáva ešte jeden problém. Po takom dlhom období v plnom nasadení majú aj zdravotníci právo na oddych. Preto sa bude cez leto riešiť čerpanie dovoleniek. „Musíme tých ľudí nechať trochu vydýchnuť,“ prízvukuje minister. Kedy sa teda začne dobiehať sklz je zatiaľ otázne.

Šokujúce VIDEO o očkovaní, ktoré možno mnohým otvorí oči. "TOTO by ste si mali určite pozrieť!" varuje MUDr. Lipták
Očkovacie šialenstvo ide na Slovensku doslova aj cez mŕtvoly. „Kompetentní“ rozdelili ľudí na dve skupiny nehľadiac na to, čo im ponúkajú. Jedni slepo počúvli, druhí, ktorí čítajú, počúvajú skutočných odborníkov a trochu pri tom rozmýšľajú, od toho... Čítať ďalej
03 | 07 | 2021 | Jozef Uhlarik