Rusko napriek zhoršujúcej pandemickej situácii neplánuje zaviesť lockdown
02 | 07 | 2021 I tasr

Rusko neplánuje sprísniť epidemiologické opatrenia napriek tomu, že už štvrtý deň po sebe eviduje rekordný počet úmrtí súvisiacich s koronavírusom. S odvolaním sa na vyhlásenie Kremľa o tom informovala agentúra AFP.


Kremeľ v piatok zdôraznil, že o zavedení nových opatrení vrátane obmedzenia voľného pohybu sa momentálne nedebatuje. "Nikto nechce žiadne lockdowny ... nediskutuje sa o tom," uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Rusko, pandémiou piata najviac zasiahnutá krajina na svete, zápasí s nárastom nakazených, čo spôsobuje vysoko infekčný delta variant koronavírusu i čoraz pomalšie tempo očkovania obyvateľstva.

Zhoršenie pandemickej situácie donútilo prezidenta Vladimira Putina tento týždeň znova vyzvať Rusov, aby sa dali zaočkovať.

Napriek pribúdajúcemu počtu nakazených a novým rekordom v počte úmrtí povolili predstavitelia krajiny masové podujatia vrátane futbalových zápasov prebiehajúcich v rámci majstrovstiev Európy (EURO 2020) v druhom najväčšom ruskom meste Petrohrad. Petrohrad zaznamenal v piatok 101 úmrtí na ochorenie COVID-19, a teda o niečo menej než rekordných 119 úmrtí zo začiatku tohto týždňa.

Organizátori EURO 2020 oznámili, že štvrťfinálový futbalový zápas Španielska a Švajčiarska sa bude na petrohradskom štadióne konať napriek nárastu nakazených, a to pred tisíckami divákov.

Starosta Moskvy Sergej Sobianin informoval, že variant delta, ktorý prvýkrát zistili v Indii, teraz tvorí 90 percent nových prípadov nákazy v hlavnom meste.

Rusko má so 136.565 úmrtiami na koronavírus najvyšší oficiálny počet obetí na covid v Európe, pričom tamojšie úrady sú obviňované zo zľahčovania vážnosti epidémie v krajine.

Šírenie „ľudských práv“ na špici bajonetu: Agenda LGBT sa stala nástrojom západnej zahraničnej politiky po celom svete
Názor Glenna Diesena (Russia Today) Čítať ďalej
02 | 07 | 2021 | Diana Zaťková