Nevyužité Sputniky sme predali späť Rusom
02 | 07 | 2021 I tasr

Ruská federácia kúpila od Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR 160.000 dávok nevyužitej vakcíny Sputnik V. Potvrdila to pre TASR hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.


Informovala, že ruská strana ich kúpila za identickú cenu, za ktorú ich nakupovalo Slovensko - 9,95 dolára za dávku. "V zmysle zmluvy je dohodnutá splatnosť kúpnej ceny v lehote 20 pracovných dní odo dňa dodania," dodala.

Predané vakcíny sú už mimo Slovenska. "Zostali nám tie, ktoré sú určené občanom prihláseným na očkovanie,“ dodala Eliášová. Vakcínou Sputnik V je podľa jej informácií zaočkovaných prvou dávkou približne 10.500 ľudí. "Na očkovanie je zaregistrovaných v čakárni cirka 8000 ľudí, termín na očkovanie už má približne 1500," dodala hovorkyňa.

Slovensko nakúpilo vakcíny Sputnik V v marci, pôvodne sa mal kontrakt týkať využitia dvoch miliónov dávok. Nákup a dovoz neregistrovanej vakcíny v EÚ vyvolal vládnu krízu. Z prvých 200.000 dávok, ktoré dostali povolenie, sa začalo očkovať 7. júna, záujem však nepotvrdil predchádzajúce odhady, aj preto vláda rozhodla o predaji či darovaní nevyužitých vakcín. Pôvodne sa hovorilo najmä o záujme krajín západného Balkánu.

Pirošíková v RTVS: Vláda nás obrala o možnosť napadnúť pandemické opatrenia na súde
Sme v testovacej fáze vakcín, povinné očkovanie preto nie je možné a rovnako tak očkovanie detí. Vláda nás v rozpore s medzinárodnými záväzkami obrala o možnosť napadnúť pandemické opatrenia na vnútroštátnom súde, hovorí Marica... Čítať ďalej
02 | 07 | 2021 | Peter Sulek